Hlavní obsah

Nový zámek na kolo dá zloději zabrat, může dojít i na zvracení

Novinky, vps

Dvojice vynálezců z USA přišla se zámkem na kolo, který podle nich zajistí opravdové zabezpečení. Pokud ho totiž zloděj při snaze o odemknutí mechanicky poškodí, udělá se mu opravdu zle.

Zámek na kolo SkunkLockVideo: SkunkLock

 
Článek

Zámek nazvaný SkunkLock vypadá na první pohled naprosto obyčejně, skrývá v sobě ale komoru se stlačeným plynem. Ten obsahuje koktejl různých látek, mimo jiné i kapsaicin z chilli papriček. Plyn se při poškození zámku uvolní a zloději prý spolehlivě zabrání, aby kolo ukradl. Plyn je totiž tak silný, že se mu bude špatně dýchat a sotva uvidí a dost možná i začne zvracet. A podle vynálezců nepomůže ani plynová maska.

Látky obsažené v plynu navíc silně zapáchají v okruhu tří metrů, což může ke krádeži přitáhnout pozornost okolí. A kdyby lapka utekl, čeká ho ještě jedna nepříjemnost – jeho oblečení bude nepoužitelné a nepomůže tomu ani několik vyprání v pračce.

Chemikálie obsažené v plynu jsou legální a vyhovují zákonům v USA, použití zámku v praxi tak nic nebrání. Zámek sice stále může někdo zručný a zkušený překonat šperhákem, ale podle tvůrců by mu to trvalo vzhledem k pokročilé konstrukci i půl hodiny, uvedl The Guardian.

Zámek vytvořili Daniel Idzkowski a Yves Perrenout ze San Franciska. Financování si zajistili přes crowdfundingový web Indiegogo, kde požadovanou částku 20 tisíc dolarů (zhruba půl miliónu korun) vybrali během pár dní. Cena začíná na 99 dolarech, což je necelých 2500 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám