Hlavní obsah

Nově objevená kometa rozzáří noční oblohu

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ode pátku až do 14. února můžeme večer nad západním obzorem spatřit Kometu C/2002 V1 NEAT, která byla objevena teprve loni 6. listopadu. Astronom Pavel Suchan ze Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně doporučuje vybrat si pro pozorování místo s volným výhledem na západ a především pod tmavou oblohou mimo město.

Článek

"Kometa NEAT je za dobrých pozorovacích podmínek už nyní pozorovatelná pouhým okem, lépe však za pomocí triedru. Na obloze hledejte mlhavý obláček, něco jako rozostřenou hvězdu. Jestli se pouhým okem podaří spatřit chvost, lze zatím stěží slíbit. Triedr ho však alespoň z části ukáže," uvedl Suchan.

Kometu najdeme na večerní obloze nad západním obzorem v souhvězdí Ryb. Bude rychle zjasňovat, ale bude každý večer stále níž a níž nad obzorem, protože se bude přibližovat ke Slunci. Kolem 10. února se přesune do severní části souhvězdí Vodnáře. V tuto dobu bude nejnápadnější kolem 18. hodiny, kdy by již mohla být jasnější než hvězdy Velkého vozu, ale bude už v malé výšce nad západním obzorem. Viditelná by mohla být přibližně do 14. února, kdy by již měla být dobře pozorovatelná očima, ale bude večer jen těsně nad obzorem, a tak nároky na pozorovací místo budou už velké. "Nejlepší čas na její spatření bude v tu dobu půl až třičtvrtě hodiny po západu Slunce," řekl Suchan.

Po 14. únoru kometa zmizí z večerní oblohy v záři Slunce. Po průchodu kolem Slunce 19. února ve vzdálenosti 15 milionů kilometrů se opět vynoří na obloze. Bude už však pozorovatelná pouze z jižní polokoule.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám