Hlavní obsah

Noční oblohu nad městečkem rozjasnila polární záře

Novinky, vps

Lidé chtiví vidět polární záři většinou cestují do Skandinávie nebo třeba na Island, kde je šance na spatření tohoto divu přírody největší. Pozorovat se dá ale i v částech světa, kde by se to tolik neočekávalo, jak dokazují středeční záběry z Velké Británie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nebe nad Alnmouthem ozářila polární zářeVideo: AP

 
Článek

Polární záři nebo také auroru borealis mohli ve středu pozorovat obyvatelé severovýchodní části Anglie a také Skotska. Záře se objevila po jedenácté hodině večerní a z domovů vylákala celou řadu zvědavců.

Záběry zveřejněné agenturou AP byly natočeny v městečku Alnmouth, ležícím nedaleko Newcastlu. Pořídil je fotograf Owen Humphreys, který pravidelně sleduje předpovědi a je připravený vždy, když je alespoň malá šance na spatření polární záře.

Polární záři ve vysoké atmosféře vyvolávají masivní erupce slunečních skvrn. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem Země.

Pole modré planety jej odrazí dále do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře. Ty jsou pak po spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům Země. Sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 km nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Rozlišuje se aurora borealis, tedy severní záře, a aurora australis, která je k vidění na jižní polokouli. Mezi oblasti s nejvyšším výskytem patří mimo jiné Norsko, Finsko, Island, Kanada či Aljaška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám