Hlavní obsah

Nigérijská siamská dvojčata byla oddělena po osmnáctihodinové operaci

Memphis

Dvojčata Miracle a Testimony Ayeni byla od narození spojena v oblasti pánve, což je podle doktora Maxe Langhama velmi ojedinělé. Náročná osmnáctihodinová operace v dětské nemocnici v Memphisu naštěstí dopadla dobře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nigérijská siamská dvojčata byla oddělena po osmnáctihodinové operaciVideo: LE BONHEUR CHILDREN'S HOSPITAL, Reuters

 
Článek

Bez rozdělení by dvojčata neměla hezký život. Nemohla by chodit, byla by inkontinentní a zcela závislá na pomoci druhých. Rodiče přivezli děti z Nigérie. „Pokládali jsme si jen jedinou otázku - jestli je to pro děti dobré. Pokud ano, tak to podstoupíme,“ řekla pro Reuters maminka dvojčat Mary Ayeni.

Foto: ČTK/AP

Siamská dvojčata byla spojena pánví.

„Doufáme, že jednou budou schopné chodit, hrát si a běhat,“ řekl ortopedický chirurg William Warner.

Lékaři museli oddělit kůži, nohy a orgány holčiček. „Daří se jim dobře. Kdybyste je viděli, nevěřili byste, že podstoupily operaci minulý týden,“ tvrdí dojatá matka, která přiznala, že nevěřila, že by dolní končetiny dívek mohly kdy fungovat.

Rodiče dvojčat se vzdali svých pracovních míst, odjeli ze země a veškerou víru vložili do Boha a lékařů z LeBonheurské nemocnice.

Siamská dvojčata jsou téhož pohlaví srostlá ve stejných partiích těla. Zhruba polovina umírá záhy po porodu. Srůst těl se může vyskytnout v oblasti hlavy, dolní části zad nebo hrudníku. Kromě společného krevního oběhu sdílejí v některých případech i životně důležité funkce.

Oddělení bývá náročné a riziko úmrtí je vysoké. První operace oddělení siamských dvojčat se povedlo v roce 1952 v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám