Hlavní obsah

Nezasloužíme si tuto planetu, hřímají Řekové hledající brutálního lovce krotkého tuleně

Ke smutné události došlo na řeckém ostrově Alonnisos, který byl od roku 2018 domovem tuleně Kostise. Zvíře zabil dosud neznámý rybář, který měl tuleně údajně zblízka zastřelit harpunou.

Foto: Profimedia.cz

Tuleň středomořský. Ilustrační foto

Článek

Tuleně středomořského zachránil v Egejském moři rybář Kostis po medikánu (výrazné cyklóně) Zorbas, který jihoevropskou zemi zasáhl před třemi lety. Zvíře pak dostalo po svém zachránci jméno a stalo se miláčkem a maskotem řeckého ostrova.

Jak uvedla nevládní organizace MOm, která se na ochranu ohrožených tuleňů specializuje, neznámý rybář zvíře popravil z bezprostřední blízkosti. „Bohužel se opět ukázalo, že lidská zloba a hloupost neznají mezí. Nevinné zvíře bylo zabito speciálně upravenou harpunou,” uvedla organizace ve svém prohlášení.

MOm chystá také trestní oznámení na neznámého pachatele. „Dotyčný zřejmě nebude mít odvahu vystoupit a přiznat se k idiotskému činu. Zprávu o úmrtí Kostise jsme přijali s velkým zármutkem nejen my, ale také všichni, kteří se o zvíře starali, stejně tak jako všichni obyvatelé a návštěvníci ostrova, jež měli to štěstí pozorovat Kostise z bezprostřední blízkosti,” doplnila organizace.

Na líbánkách osahávali tuleně, trest je neminul

Koktejl

Zpráva o smrti tuleně, který kdysi ochotně pózoval zvědavým lidem v přístavu, vyvolala diskuzi také na sociálních sítích. „Nezasloužíme si tuto planetu, kazíme všechnu krásu,” okomentoval jeden z uživatelů čin pachatele.

Tuleni středomořští jsou jediným zástupcem rodu Monachus a patří k ohroženým druhům. Někteří rybáři je však nemají v lásce, protože se domnívají, že jim zvířata snižují úlovky, a začali je hromadně hubit. To má za následek, že jsou dnes tito savci na pokraji vyhynutí. Více než polovina stávající populace žije v Řecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám