Hlavní obsah

Nevšední gastronomický zážitek. Dali jsme si oběd 50 metrů nad zemí

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mimořádná událost zážitkové gastronomie v podobě hodování v oblacích se vrací do Prahy. Až do 10. září se v Riegerových sadech podávají lahodné pokrmy v padesáti metrech nad zemí.

Nevšední gastronomický zážitek. Dali jsme si oběd v padesáti metrech nad zemíVideo: Novinky

 
Článek

Celý koncept Večeře v oblacích vznikl v Belgii v roce 2006. Do nebes strávníky vynese plošina — vejde se tam 22 hostů a prostor je uzpůsoben i pro šéfkuchaře, dva číšníky a jednoho bezpečnostního pracovníka.

Bezpečnost na prvním místě

Vzhledem ke vzdálenosti, která dělí hosty od země, je potřeba dbát hlavně na bezpečnost. Tu zajišťují šestibodové pásy, do kterých klienty upoutávají zkušení pracovníci. Pásy si strávník nemůže sám odepnout. Jakmile jsou všichni připravení, vyjíždí plošina pomalu nahoru.

„Při každém výjezdu do oblak je přítomen také bezpečností technik, pro všechny neočekávané situace,“ řekl Novinkám organizátor celé akce Pavel Šperger.

Foto: Novinky

Než plošina vyjede, musí být všichni řádně zabezpečeni.

Pak už stačí vychutnat si to nejlepší víno a jídlo podávané z rukou vídeňského šéfkuchaře oceněného michelinskou hvězdou Rolandem Huberem.

„Poprvé jsem takhle vařil v roce 2015. Je to skvělý zážitek, i když se zde potýkáme s malým prostorem. Navíc, když je silný vítr, tak máme problémy dát všechno správně na talíř,“ usmívá se slavný kuchař, který k večeři podává čtyřchodové menu a k obědu tříchodové.

Foto: Novinky

Šéfkuchař maso dodělával před očima strávníků.

Jídla bývají předpřipravená, ale například maso se dovařuje až v oblacích.

Roland vaří ze sezónních a lokálních surovin. Letos je menu složeno z pečených červených krevet se zálivkou, jako hlavní chod telecí s konfitovanými houbami a květákem a jako dezert maliny s posypkou, zázvorem a liči. K večeři se přidává ještě jeden chod v podobě bramborové pěny s kaviárem ze pstruhů a uzeným úhořem.

Objednat si však lze i vegetariánskou variantu.

Letos se oproti loňsku počasí moc nevydařilo, ale i tak je gurmánský zážitek v oblacích nezapomenutelnou chvílí. Organizátoři ostatně nabízí návštěvníkům kvůli zimě deky a vzhledem k tomu, že je plošina pod střechou, dá se jíst i v dešti, jen romantický výhled na krásnou Prahu je o trochu méně úchvatný.

Je lepší odskočit si předem

Asi každého napadne otázka, co může host dělat, když se mu chce na toaletu. Ty jsou gurmánům k dispozici pouze na zemi, je proto dobré si před samotnou akcí odskočit.

„Nejdelší balíček trvá šedesát minut, takže by měl být každý v klidu. Samozřejmě se tato neodkladná záležitost může stát, v tu chvíli je tam bezpečnostní technik, který dá povel a plošina se snese dolů,“ vysvětlil Šperger.

Foto: Novinky

Plošina vyveze strávníky 50 metrů nad zem.

Kulinární události Večeře v oblacích se pořádají ve čtyřiceti zemích světa a zúčastnily se jich již desítky tisíc zájemců, byť to není úplně levná záležitost. Večeře stojí mezi třemi a čtyřmi tisíci, oběd vychází na 1700 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám