Hlavní obsah

Nespokojení vinaři se přežírali na hraničním přechodu

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIKULOV

Dosud nevídaný protest zažili ve čtvrtek odpoledne cestující, kteří při cestě z České republiky do Rakouska použili hraniční přechod u Mikulova. Na hranicích protestovali jídlem a vínem nespokojení vinaři z Bořetic na Břeclavsku.

Článek

Protestní akce s jídlem a pitím nazvaná Špaček jde na vrub vinařů z recesistické Svobodné spolkové republiky Kraví hora a jejich spojenců z Burčákov unie z nedalekých Hustopečí. Majitelé sklepů na úpatí stejnojmenného kopce protestovali především proti větrným elektrárnám, na území mezi Vídní a hranicí s Českem.

Kravihorci Rakušanům vyčítají, že po jejich demonstraci proti ledovému větru, produkovanému obřím kolem ve vídeňském Pratru, vyrukovali s další hrozbou. "Studený vítr už neohrožuje naši úrodu, Rakušané ale vystavěli spoustu elektráren, které plaší špačky. Zapínají je na podzim a důsledkem je, že špačci nemůžou odletět a zastaví s v našich vinicích. Až nám sežerou úrodu, teprve větráky vypnou a nechají je odletět," vysvětlil starosta Bořetic Václav Surman (KDU-ČSL), který je současně jedním z ministrů recesistické vlády.

Šli na to jinak než protitemelínští aktivisté

Prezident Kravihorců Václav Petrásek uvedl, že původně byla starostou ventilovaná myšlenka poněkud nešťastně, protože ji nepožehnala celá vláda. Nakonec ale recesisté skutečně vyjeli na hranici, vybaveni koláčky, škvarky a dalšími laskominami, aby si u jídla s rakouskými sousedy své problémy vydiskutovali. Zvolili tak prý naprosto odlišnou metodu, než protitemelínští aktivisté, kteří na hranice jezdí nevinným lidem škodit.

"Pravda je, že jsme přijeli ozbrojeni, vinaře jsem vyzval, aby sebou vzali pistole obou barev, co by to bylo za žranici bez vína," přiznal Petrásek.

"Magoři" opět na scéně

Recese měla upozornit na nesmyslnost protestů proti Temelínu. "My také neděláme demonstraci proti každému kohoutku pod kolem v Prátru, když z něj ukápne voda," řekl prezident Kravihorců, který se přihlásil i k výroku českého ministra zahraničí, který v souvislosti s protitemelínskými aktivisty pronesl památný výrok o magorech. "Jak znám ty naše magory zpod Kraví hory, budeme protestovat tak dlouho, dokud je to nepřestane bavit," řekl Petrásek.

Účastníci demonstrace prošli do prostoru mezi hraničními přechody na české a rakouské straně. Tam s jazykově pestrými transparenty budili pozornost poádek projíždějících aut a když nikdo z Rakušanů neměl cuť zastavit a diskutovat, snědli přinesené zásoby proviantu a vrátili se z mezihraničního pásma zpět na Moravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám