Hlavní obsah

Nepoklekla. Fotbalistka vyvolala svým gestem emoce

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když sportovcům před utkáním hraje státní hymna, je to běžně velká čest. A právě během hymny se naprostá většina účastnic ligového poháru americké ženské fotbalové ligy rozhodla pokleknutím vyjádřit podporu hnutí Black Lives Matter. Brankářka Samantha Murphyová byla jedinou z hráček, která ale zůstala stát, a fotografie následně zaplnila sociální sítě.

Foto: Profimedia.cz

Hráčky amerických týmů před zápasem poklekávají. Ilustrační foto.

Článek

Třiadvacetiletá Samantha Murphyová, za svobodna známá pod jménem Leshnaková, je brankářkou amerického fotbalového týmu North Carolina Courage.

Když se před pohárovým zápasem proti celku Portland Thorns ozvala z amplionů americká národní hymna, drtivá většina hráček obou týmů ve speciálních tričkách poklekla a vyjádřila tak podporu hnutí Black Lives Matter, které v posledních týdnech hýbe světem.

Murphyová, jež do zápasu nastupovala jako náhradní brankářka, však byla jedinou z hráček, která nepoklekla a jako obvykle zůstala stát s rukou přiloženou na srdci. Fotografie okamžitě zaplnila sociální sítě a reakce na gesto americké brankářky se poměrně dost liší. Zatímco odpůrci hnutí oceňují čin jako odvážné vyjádření vlastního názoru a automatické nesplývání s davem, druzí vidí v nepokleknutí jistou neúctu.

Nutno ale říct, že Murphyová se rozcvičovala ve stejném tričku jako ostatní, a když hlasatel utkání četl prohlášení obou celků, poklekla v zájmu solidarity i Murphyová.

Na sociálních sítích později sdílela příspěvek bránící americkou národní hymnu, která má být podle kritiků rasistická. V příspěvku však zaznívají slova proti rasismu a rozhodně se tak nedá říct, že by Murphyová byla automaticky odpůrkyní hnutí Black Lives Matter, přestože se paradoxně v očích odpůrců stala jejich hrdinkou.

Černoška hájí Lincolnovu sochu před strhnutím. Nechápete ji, vyčítá protestujícím

Amerika

„Dnes poklekáme a vyjadřujeme tak protest proti policejní brutalitě a systematické rasové diskriminaci národnostních menšin ve Spojených státech. Milujeme naši zemi a máme možnost povznést ji na vyšší úroveň. Je naší povinností požadovat, aby svobody, na nichž byl tento stát založen, byly dostupné pro všechny,“ uvedly v prohlášení oba týmy.

Murphyová se po ceremoniálu zařadila mezi ostatní náhradnice a z lavičky sledovala výhru svého týmu v poměru 2:1. Ženský fotbalový pohár je jednou z prvních soutěží, která se na území Spojených států rozběhla. Drtivá většina lig je kvůli koronavirové pandemii pozastavena či zrušena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám