Hlavní obsah

Němka odkázala 164 milionů korun svým sousedům

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta německé obce Waldsolms musí řešit příjemné starosti. Nečekaně mu totiž do klína spadlo milionové dědictví po Renatě Wedelové, která obci odkázala veškerý svůj majetek. Jeho pohádková výše ve Waldsolmsu všem vyrazila dech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Waldsolms je správní jednotkou, kterým se v Hesensku a Bádensko-Württembersku říká poeticky Gemeindeverwaltungsverband. Jde o administrativní sdružení několika obcí ve stejném kraji, v případě Waldsolmsu jde o vesnice Brandoberndorf, Griedelbach, Hasselborn, Kraftsolms, Kröffelbach and Weiperfelden.

A právě ve Weiperfiledenu od roku 1975 bydlela Renate Wedelová se svým manželem Alfredem. Alfred byl úspěšným obchodníkem na burze. V roce 2014 zemřel, Renate od roku 2016 bydlela ve Frankfurtu v domově důchodců.

Renate Wedelová a její manžel Alfred

Svůj majetek odkázala sestře, jediné své příbuzné. Když však loni v prosinci Renate zemřela, ukázalo se, že její sestra už je rovněž po smrti. V závěti však Renate ustanovila náhradního dědice a tím byla obec Waldsolms.

Obci připadne dům, movité cennosti, pozemky a peníze na účtu. Celkově to dělá 6,2 milionu eur (zhruba 164 milionů korun). O tom, že byl Renatin manžel na burze tak úspěšný, neměl ve Waldsoms nikdo ani tušení.

Oprava silnic či vybudování školky

„Nejprve jsem si myslel, že to není možné, myslel jsem, že je chyba v desetinné čárce, že něco není v pořádku,“ sdělil starosta Waldsomsu Bernd Heine na konci listopadu regionálnímu listu Hessenschau.

Pro lepší představu, letošní roční rozpočet Waldsolmsu, ve kterém žije něco přes 4700 obyvatel, činí 10,3 milionu eur (273 milionu korun).

Místo synovi odkázal celý svůj majetek dvěma slonům

Koktejl

Zatím není jasné, na co přesně peníze půjdou. Renate v závěti nedala časovou lhůtu, dokdy musí být peníze investovány. Výslovně však uvedla, že musí být použity na rozvoj infrastruktury nebo výstavby komunitních budov. „Komunita Waldsolmsu děkuje manželům Wedelovým za toto dědictví,“ stojí v prohlášení obce.

„Naložíme s ním zodpovědně, budeme rozvíjet komunitu pro dobro všech a budeme ctít památku manželů,“ píše se v něm dále. Prostoru k rozvoji je ve Waldsomsu hodně. Starosta nadhodil opravu silnic, vybudování školky a cyklostezek. Místní zase rádi viděli zlepšení dostupnosti hromadné dopravy, bazén či vylepšení dětských hřišť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám