Hlavní obsah

Německá policie bude dodržování zákazů hlídat ze vzducholodě

Neobvyklý dopravní prostředek využijí policisté z jižního Německa, kteří budou o Velikonocích dohlížet na dodržování opatření přijatých v boji s koronavirem. Kontroly v okolí Bodamského jezera budou provádět ze vzducholodi, informovala policie z Ravensburgu. Řiditelný balón ale není jediným kuriózním prostředkem, který v Německu nasazují, aby zajistili dodržování pravidel. V supermarketu na severu země s tím pro změnu pomáhá robot.

Foto: Profimedia.cz

Zeppelin NT (ilustrační foto)

Článek

Vzducholoď Zeppelin NT létala z iniciativy města Friedrichshafen nad jihoněmeckým okresem Bodensee-Oberschwaben už minulý víkend. Na plášti přitom měla nápis #allefüralle (všichni za všechny), který měl obyvatele přesvědčit, aby navzdory slunečnému počasí zůstali doma, a pomohli tak zastavit šíření koronaviru SARS-CoV-2.

Místní policii akce přivedla na nápad, že by mohli využít vzducholodě i ke kontrole dodržování zákazů o Velikonocích. Podle okresního policejního prezidenta Uweho Stürmera je tento dopravní prostředek pro kontrolu ideální kvůli rychlosti i výšce, v jaké létá. Skupiny lidí, které nebudou dodržovat omezení, bude podle něj velmi snadné zpozorovat.

Ředitel společnosti Deutsche Zeppelin-Reederei, která vzducholoď policistům na velikonoční svátky zapůjčí, upozornil ještě na jednu výhodu: let Zeppelinu NT je velmi tichý. Bonusem podle Eckharda Breuera je i nízká uhlíková stopa vzdušného plavidla.

Okolí Bodamského jezera je se vzducholoděmi úzce spjato. Ve městě Friedrichshafen založil na konci 19. století hrabě Friedrich von Zeppelin svou továrnu na tyto řiditelné balóny.

Jinde pomáhá robot

Vzducholoď ovšem není jediným kuriózním prostředkem, který v Německu nasadili, aby lidi donutili dodržovat stanovená pravidla. Na opačné straně země, ve městě Ahrensburg v severní spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko, se v místním supermarketu tento týden objevil humanoidní robot.

Tuniská policie kontroluje zákaz vycházení za pomoci robotů

Koktejl

Pepper, jak se 1,2 metru vysoký neživý pomocník jmenuje, upozorňuje nakupující v prostoru pokladen, aby nezapomínali dodržet přikázaný odstup. „Ostrahu málokdo poslechl, ale Pepperem jsou lidé fascinovaní,“ uvedl majitel obchodu Christian Höfling.

Robota chtěl mezi zaměstnance svého obchodu Höfling přijmout původně až v roce 2022. Jako mnoho věcí ale jeho nasazení v ostrém provozu krize kolem koronaviru uspíšila.

Reklama

Výběr článků

Načítám