Hlavní obsah

Nejvyšší hora světa Mount Everest vyrostla téměř o metr

– Káthmándú • Aktualizováno
Novinky, Michal Sobotka

Oficiální výška Mount Everestu se mění. Podle posledního měření je o 0,83 metru vyšší, než se dosud uvádělo, potvrdily Čína a Nepál. Právě na pomezí těchto dvou států se nejvyšší hora Himálaje i celého světa (nyní 8848,86 metru) tyčí.

Nejvyšší hora světa je necelý metr vyššíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Čína a Nepál dosud vedly spory o výšce Mount Everestu. Čína tvrdila, že za oficiální údaj by se měla považovat výška bez sněhu na vrcholku hory, Nepál ale kalkuloval i s ním. Dosud tak platilo, že Mount Everest podle čínské strany měřil 8844,43 metru, o téměř čtyři metry méně, než tvrdil Nepál.

Mount Everest se kvůli koronaviru uzavře na celou jarní sezonu

Koronavirus

Řešení sporu nabídlo až nepálské ministerstvo zahraničí a oddělení průzkumu obou zemí, které se dohodly na společném měření. Formálně tuto akci posvětil v říjnu loňského roku čínský prezident Si Ťin-pching během své návštěvy hlavního nepálského města Káthmándú.

Foto: Profimedia.cz

O výšce Mount Everestu vedly Nepál a Čína spory

Do výšky Mount Everestu mohlo promluvit také zemětřesení z roku 2015 o síle 7,8 stupně, při kterém zemřelo téměř devět tisíc Nepálců. „To byl také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli pro přeměření hory,“ citovala BBC mluvčího nepálského oddělení průzkumu Damodara Dhakala.

Přísnější pravidla pro výstup na Everest? Před sezonou se už nestihnou zavést

Cestování

Největším problémem při určení výšky Mount Everestu však není jeho vrchol, ale jeho „dno“. Výška se samozřejmě měří v metrech nad mořem, Nepál za tuto hranici dlouho považoval Bengálský záliv, dokud Indie neobjevila přesnější místo poblíž hranic s Nepálem. Čína k měření využívá Žluté moře.

Mount Everest vznikl kolizí indické a eurasijské kontinentální desky, díky čemuž pohoří Himálaje neustále roste. Hora je pojmenována po britském geodetovi Georgi Everestovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám