Hlavní obsah

Největší vědeckou událostí roku klonovaný pes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Jihokorejský Snuppy, jako vůbec první klonovaný pes na světě, je podle nedělního vydání amerického časopisu Time největším vědeckým objevem tohoto roku.

Článek

Pětiměsíční štěně afghánského chrta naklonovali vědci pod vedením profesora U Sok-hwanga z Národní univerzity v Soulu. Jeho geny byly okopírovány z jediné buňky odejmuté z ucha dospělého afghánského chrta.

Technologii použitou při stvoření Snuppyho, transfer jádra tělové buňky, použili už dříve britští experti u ovce Dolly, která se v roce 1996 stala prvním klonovaným savcem na světě.

Stejným způsobem už byly klonovány ovce, myši, krávy, kozy, prasata, kočky, králíci, jeden mezek a kůň.

Jižní Korea se chce stát hlavní světovou mocností v klonování. Minulý měsíc zahájila ambiciózní projekt budování celosvětového registru kmenových buněk, které mají schopnost se přeměnit na jakýkoli typ buněk nebo tkání v organismu.

Redaktoři amerického magazínu se specializací na technologie, přírodní vědy a zdraví vybírají každý rok vědecké události, které podle nich mohou mít zásadní dopad na život lidí.

Mezi dalšími letošními vědeckými objevy roku se objevil například moped s motorem poháněným energií z vodíkových článků, digitální videokamera na jedno použití a robotická kočka, která slyší na jednotlivé příkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám