Hlavní obsah

Největší hudební překvapení léta připravil světu obtloustlý Korejec

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Hudební senzací letošního léta se naprosto nečekaně stal hit „Gangnam Style“, který od poloviny července zaznamenal na internetu už více než 70 miliónů zobrazení a dostal se i do čela mezinárodních žebříčků. Nemá ho ovšem na svědomí žádná z celebrit typu pohledného mladíčka Justina Biebera ani nažhavené extravagantní Lady Gaga. Jeho autorem je 34letý oplácaný rapper z Jižní Koreje, který si říká Psy.

Psy a jeho Gangnam Style

 
Článek

Klip už z šestého alba tohoto excentrického muzikanta sarkastickým způsobem kritizuje bující materialismus a současnou posedlost vzhledem a módou. Jako symbol této zhýralosti si Psy vybral čtvrť Gangnam, kterou připodobňuje k Beverly Hills korejského Soulu. Text pak založil na příběhu burana, který touží okouzlit sexy ženu svých snů.

„Syndrom Psy“, jak napsal deník Korea Times, uchvátil milióny diváků nejen v Koreji. Park Jai-sang zvaný Psy svým funky rytmem a bizarní choreografií nakazil hudební fanoušky po celém světě. Takový úspěch ale překvapil samotného autora mnohem více než kohokoli jiného.

Jihokorejec dobyl Ameriku

„Klip se nijak nezaměřoval na cizí země. Byl určen výhradně pro místní fanoušky,“ svěřil o víkendu agentuře Reuters Jihokorejec, kterému vyjádřily sympatie hudební hvězdy jako například Katy Perryová, Robbie Williams nebo Nelly Furtadová. Poslední zmíněná dokonce na svých koncertech předvádí vlastní verzi hitu i typických tanečních pohybů připomínajících jízdu na koni.

„Nikdy jsem nic takového nečekal. Americký hudební trh je tím největším na světě a každý sní o tom, že se stane jeho součástí. Stále se ptám, co v USA dělám já. Je to úžasné,“ přiznal Psy, který už měl dokonce obchodní schůzku se Scooterem Braunem, manažerem Justina Biebera.

Jihokorejec fascinuje svým trapným tancem davy lidí

O tomto víkendu Psy vystoupil také v Soulu, kde dokázal, že umí přenést svou energii z klipů i přímo na své fanoušky. Na videu z živého koncertu, které na internet nahrála korejská televize MBC, je vidět, jak dav nadšených lidí skákal nahoru a dolů, zatímco Psy předváděl na pódiu podivný jezdecký taneček. Není divu, že od této soboty už bylo video zobrazeno bezmála miliónkrát.

„Lidi z něj opravdu šílí. Má tu moc jedinou ranou odrazit veškerý stres celého světa,“ uvedl pro CNN 29letý fanoušek Yoon Sun-sik.

Drzý a nonkonformní

Zdá se, že má Psy našlápnuto na světovou kariéru. Tradičně smýšlející rodiče z něj přitom chtěli mít úspěšného obchodníka. Osud ho ale zavedl k hudbě, kterou podle serveru IBN Live vystudoval na Berklee College v americkém Bostonu. Své debutové album pod pseudonymem odvozeným od slova „psycho“ pak vydal v roce 2001. Drzým stylem, chytlavými rytmy a kýčovitými šaškárnami tak baví fanoušky ve své rodné zemi už přes deset let.

„Mé heslo je být vtipný, ale ne hloupý,“ dodal pro agenturu Yonhap Psy, který vůbec nezapadá do tradičního obrazu mladých, štíhlých a pohledných hudebníků jihokorejské popové scény, takzvaného K-popu.

Reklama

Výběr článků

Načítám