Hlavní obsah

Nejsušší poušť světa rozkvetla

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část chilské pouště Atacama, která je nejsušší nepolární pouští na světě, rozkvetla. Koberce fialových květů se v ní objevily po nedávných silných deštích. K tomuto fenoménu dochází jednou za pět až sedm let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Poušť Atacama rozkvetlaVideo: Reuters

 
Článek

Oblast rozkvetla více než dvěma stovkami místních druhů rostlin, což přilákalo ptáky, hlodavce nebo hmyz.

„Za posledních 18 let jsme tu takto velký rozkvět neměli. Ten v roce 2010 trval dlouho, ale letošní překonal všechny předchozí. Jako region jsme na to pyšní, protože něco takového se jinde v Chile ani ve světě nestává,“ citovala agentura Reuters Rodriga Ruize z místní pobočky chilského národního turistického centra.

Neobvyklý jev nastal po nejsilnějších deštích, jaké v oblasti zažili v uplynulých 20 letech. Sesuvy půdy a povodně způsobené deštěm si vyžádaly minimálně 28 obětí.

Poušť Atacama se nachází na západním pobřeží Jižní Ameriky. Kromě Chile zasahuje ještě do území Peru, Argentiny a Bolívie. Její rozloha je něco přes 100 tisíc kilometrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám