Hlavní obsah

Nejstarším živočichem na světě se stala 405 let stará škeble

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MENAI BRIDGE

Velšští specialisté na mořskou biologii vylovili z Atlantiku dosud zřejmě nejdéle žijícího živočicha. Stala se jím 405 let stará škeble, již pojmenovali Ming. Ačkoli byl mlž již po smrti, její lastury vypověděly, že umřela po čtyřech stovkách let. Narodila se tedy v době, kdy na českém trůně seděl Rudolf II.

Článek

Jméno dostala lastura po čínské dynastii. Překonala dosud nejstarší známou příbuznou svého druhu, na níž vědci v minulosti napočítali o 31 roků méně.

Vědci z Bangor University ve Walesu změřili, že mají obě poloviny lastur v průměru asi 8,5 centimetrů a jsou pokryty zhruba 405 rýhami. Každý rok se přitom vytvoří jedna vrstvička, tak jako se u stromů vytvoří jeden letokruh. Lasturám v létě, kdy je nejvíce potravy, přibývá vždy na lastuře nová vrstva o síle asi 0,1 milimetru.

Vůbec nejstarším živým organismem planety, který byl vědci popsán, se stala borovice osinatá, která roste již 4 844 let v Kalifornii a jíž se přezdívá Metuzalém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám