Hlavní obsah

Nejstarší Němec našel štěstí u své polské uklízečky

Právo, Pavol Minárik

Arnold Leisser, pravděpodobně nejstarší Němec, který oslavil 109. narozeniny, žije už pátý rok v malé polské obci Lubiszyn, asi 60 kilometrů od německých hranic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dlouhá léta se o domácnost i zahradu tohoto bývalého architekta v Hannoveru starala paní Grazyna Jedrzejczaková. Jakmile mu roku 2016 oznámila, že si s manželem konečně dostavěli v Lubyšském vojvodství dům a že už v Německu končí, protože ji věčné cestování velice unavilo, navrhl jí, že půjde s ní. Tehdy se v Polsku usadil.

„Přijmout ho do rodiny nebylo obtížné. Když jsem přišla k nim do Hannoveru, Arnold mě ujistil, že nebudu uklízečkou či zahradnicí, ale členkou rodiny, která jim bude pomáhat. Staneš se součástí rodiny a doufáme, že se nikdy nebudeš cítit jinak, slíbil – a tak se i stalo. Jedli jsme za jedním stolem, společně se těšili i smutnili, prožívali dobré i zlé. Nikdy mi nezapomněli za práci náležitě zaplatit,“ vybavila si paní Grazyna v listě Gazeta Wyborcza.

Přežil 75letého syna

Léta ubíhala, nejprve Arnoldovi zemřela manželka Gertruda, později jeho dva sourozenci a jako 75letý jeho syn, rovněž Arnold, který dorazil na stará kolena za otcem z Itálie.

Nikdo z příbuzných mu ve Spolkové republice nezbyl a v Lubyszynu opět našel smysl života.

„Žijeme tu společně jako rodina. Jsem tady, protože mě k tomu přiměla životní situace, ale jsem tady šťastný. Zase po letech maluji obrazy, chodím do přírody, hraji kanastu s nejbližšími jako kdysi. Na život v Německu vzpomínám, ale neteskním po něm. Tady jsem našel nový domov a už se to nezmění,“ je přesvědčen Arnold, jemuž místní přezdívají „věčný“.

Kromě toho ho ubezpečují, že na svůj věk vůbec nevypadá. „Jak to mohou vědět, vždyť jiného 109letého sotva někde potkali,“ dodává vesele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám