Hlavní obsah

Nejstarší gorila světa Colo oslavila 60. narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohio

Nejstarší známá žijící gorila oslavila ve čtvrtek v Ohiu své 60. narozeniny. Oslava se neobešla bez dortů, zeleninových dobrot a narozeninové výzdoby.

Foto: Ty Wright, ČTK/AP

Nejstarší gorila narozená v zajetí oslavila 60. narozeniny.

Článek

Colo je nejstarší gorila, která se narodila v zajetí zoologické zahrady a své narozeniny slaví v Ohiu každoročně za doprovodu tisíců fanoušků, kteří se na ni chodí pravidelně dívat. Chovatelé nakoupili speciálně pro tento den spoustu dárků, pomerančů a mandarinek, které má dáma v letech nejraději.

Colo je matkou tří goril a je babičkou dalším šestnácti gorilám. Má také dvanáct pravnoučat a dokonce už tři prapravnoučata. Za svůj život toho stihla už dost. Přestože jí nedávno odstranili zhoubný národ, daří se jí dobře.

Colo žije v zoo od svého narození v prosinci 1956. Tamní ošetřovatelé se o ni starali jako o miminko, nosila prý i dětské oblečky a pila z lahve pro kojence. Když jí byly dva roky, seznámili ji chovatelé s Bongem, o půl roku mladším samcem z Afriky. První potomek, gorilka Emmy, se Colo narodil v roce 1968, tedy ještě před jejími dvanáctými narozeninami. S Bongem měla ještě Oscara a Toni. V roce 1979 se jim narodilo první vnouče.

Gorily se obvykle dožívají třiceti až čtyřiceti let, Colo překonala rekord už v roce 2012, kdy oslavila 56. narozeniny a stala se tak historicky nejstarší gorilou narozenou v zajetí. „Colo je příkladem pokroku, který zoologické zahrady udělaly v péči o zvířata,“ řekl doktor Tom Meehan z chicagské zoo.

Nejstarším gorilím samcem v zajetí je Ozzie, který žije v zoo v Atlantě. Je mu 55 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám