Hlavní obsah

Nejsmutnější zvíře na světě už dva roky truchlí po družce

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lední medvěd Arturo ze zoo v argentinském městě Mendoza neprožívá šťastné období. Ve svém výběhu musí v tamním létě snášet teploty přesahující 30 stupňů Celsia, zchladit se může jen v mělkém bazénku a především trpí samotou. Před dvěma lety totiž pošla jeho dlouholetá partnerka Pelusa a 29 let starý Arturo od té doby žije ve výběhu sám. Kvůli svému špatnému psychickému stavu si dokonce vysloužil přezdívku „nejsmutnější zvíře na světě”.

BEZ KOMENTÁŘE: Lední medvěd Arturo

 
Článek

Arturo žije v zoo v Mendoze přes 20 let, během nichž se stal maskotem zahrady. Ačkoli je nádrž v jeho výběhu hluboká jen 50 centimetrů, nezdá se, že by vedro, které snášel dlouhá léta, bylo jeho největším problémem.

Trpí především kvůli absenci příslušníka svého druhu. Od doby, co ze světa odešla Pelusa, se jeho chování viditelně změnilo.

„Je vidět, že z toho šílí. Pohybuje se jako lední medvědi, kteří jsou ve stresu. Natočili ho, jak hýbá hlavou dopředu a dozadu způsobem, který značí rozrušení,“ uvedla pro Winnipeg Free Press argentinská profesorka Fernanda Arentsenová, která učí na univerzitě ve Winnipegu.

Nemusel by prý přežít

Právě do zoo v tomto kanadském městě se Arturo mohl stěhovat, ale jeho domovská zoo přesun zablokovala. Její zástupci si totiž myslí, že pro medvěda by byl přesun vzhledem k jeho pokročilému věku riskantní a je velká pravděpodobnost, že by ho nepřežil.

„Chceme předejít velké chybě, jakou by mohla být jeho smrt během cesty nebo po přesunu. Musíte zvážit všechna rizika,“ řekl ředitel zahrady Gustavo Pronotto.

Ochránci přírody i přesto tlačí na jeho přesun a organizace Greenpeace dokonce uspořádala petici, kterou podepsalo 160 tisíc lidí. Zatím však zůstává v zoo v Mendoze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám