Hlavní obsah

Nastal zimní slunovrat, dny se začnou prodlužovat

– PRAHA

V sobotu v 7:08 středoevropského času dosáhlo Slunce na své pomyslné pouti po obloze obratníku Kozoroha a začalo se vracet zpět k rovníku. Dny se začnou zvolna prodlužovat, ale noci bude ubývat až do Nového roku stále jenom večer. Zpočátku půjde podle astronomů z Štefánikovy hvězdárny na pražském Petříně jen o zanedbatelné minuty, takže si změny většinou lidé ani nevšimnou.

Článek

"Na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále (6. ledna) o krok dále a na Hromnice (2. února) o hodinu více," vyjadřují lidové pranostiky počáteční váhavý návrat Slunce k rovníku.

Dny se večer prodlužují už od svátku svaté Lucie, tedy od 13. prosince. "Svatá Lucie noci upije, dni nepřidá," říká se. Den se totiž mezi sv. Lucií a slunovratem ještě krátí po ránu.

Zimní slunovrat vždy poutal zájem lidí. Váže se k němu spousta zvyků a křesťanských svátků včetně Kristova narození, avšak pečlivě ho sledovali a oslavovali už staří Keltové. Podle astronomů si mnozí lidé zjišťují přesný čas, kdy nastane, a oslavují ho jako konec roku. Důležitý je pro rodiče, kteří očekávají narození dítěte a chtějí mu koupit přívěsek s astronomickým znamením. Přesné údaje tohoto druhu jsou také potřeba pro astrologické předpovědi, které se opět dostávají do módy.

Den je o zimním slunovratu nejkratší a noci nejdelší, o letním slunovratu je tomu naopak. Den stejně dlouhý jako noc je o jarní a podzimní rovnodennosti.Letní slunovrat letos nastal 21. června v 19:08. V tu dobu dosáhlo Slunce obratníku Raka a poté se opět vracelo k rovníku a postupovalo na své zdánlivé dráze po obloze dále k obratníku Kozoroha. Příští rok nastane 21. června v 00:59.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám