Hlavní obsah

NASA objevil hvězdný inkubátor plný embryí

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vědce udivila rychlost, s jakou se z plynů a mračen prachu rodí v kosmickém prostoru nové obří hvězdy. Líheň nových hvězd obří velikosti v mlhovině Trifid vzdálené od Země 5400 světelných let objevil Spitzerův teleskop amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Lukáš Prokeš

Vlčí máky se staly symbolem úcty k válečným veteránům.

Článek

Na strhujících snímcích mimořádné kvality jsou dobře patrné zářící body v tzv. "mraku Střelce", které astronomové považují za "hvězdné inkubátory". Hluboko v jejich středu se formují zárodky hvězd, které teleskop objevil vůbec poprvé díky mimořádné citlivosti na infračervené záření vesmírných těles.

"Hvězdy se tvoří tak rychle že není snadné fázi zrodu objevit," řekl Jeonghee Rho z Kalifornského technologického institutu v Pasadeně. "Díky Spitzerově teleskopu můžeme zkoumat prachové zárodky jakoby ultrazvukem a počítat, kolik se jich zrodí a začne vysílat světlo do vesmíru," uvedl.

Vědci věděli o existenci prachových zárodečných center již dlouho, překvapilo je ale, jak rychle v nich vzrůstá teplo a tvoří se hvězdy.

Mlhovina Trifid je ojedinělá tím, že ji osvětluje jediná velká hvězda, stará asi 300 tisíc let. "Díky tomu víme přesně, odkud nové objekty pocházejí. Je to jako sestavování rodokmenu několika generací hvězd," uvedl Rho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám