Hlavní obsah

Nalezená medaile odkryla příběh hrdinné dogy z druhé světové války

Novinky, Jakub Kynčl

Zapomenutých příběhů z druhé světové války je mnoho. Některé zůstanou zapomenuty navždy, jiné se podaří oživit díky písemným záznamům či nalezeným předmětům na půdách. Právě vyklízení domu v anglickém Bristolu pomohlo ke vzkříšení příběhu hrdinné fenky německé dogy Juliany, která zachránila svým majitelům během tří let život a živnost.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Juliana poprvé zachránila život svým majitelům v roce 1941, když při bombardování Bristolu spadla do jejich domu zápalná bomba. Juliana si nad ni okamžitě stoupla a zcela na ni vyprázdnila svůj močový měchýř. Bomba nevybuchla. Tři roky poté upozornila zákazníky v obuvnictví svých majitelů na požár, který se obchodem šířil. To jí vyneslo dvě medaile – tzv. Modré kříže za odvahu.

Příběh Juliany oživila aukční síň, jejíž zaměstnanci vyklízeli dům v anglickém Bristolu. Na místě objevili druhou udělenou medaili a portrét zvířete. Na ocenění byl uveden text: „Udělena Julianě již podruhé za to, že zachránila rodinu svých majitelů před požárem.”

Medaile společně s portrétem se v aukční síni Wotton Auction Rooms v městečku Wotton-under-Edge vydražila za 1100 liber, tedy zhruba 33 500 korun. Odhadovaná cena prodeje přitom byla pouhých 60 liber, tedy asi 1830 korun.

Fascinující role zvířat ve válce

„Neustále nacházíme nejrůznější poklady a cennosti během vyklízení domů. Mnohé z nich za sebou mají fascinující příběhy. Tato medaile a portrét jsou toho perfektní ukázkou. Tyto předměty vyprávějí výjimečný příběh a zdůrazňují často zapomínanou roli zvířat ve válce,” uvedl zástupce aukční síně Philip Taubenheim.

Julianu bohužel následně potkal smutný osud, když jí v roce 1946 neznámý pachatel podstrčil jed přes otvor na poštu a tiskoviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám