Hlavní obsah

Nadával svému psovi, a tak mu soud zakázal chov domácích mazlíčků

Novinky, Matěj Pálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci zvířat slavili úspěch, když britský soud mladému muži, který slovně týral svého psa, zakázal chov domácích mazlíčků. Podle záznamů, které sloužily jako důkaz u soudu, na fenku rotvajlera Lulu křičel a nadával jí do „špinavých vořechů“.

Foto: Profimedia.cz

Fence rotvajlera její majitel hrubě nadával. (ilustrační foto)

Článek

Případ týrání zvířat dala k soudu v Bristolu charitativní organizace zaměřující se na boj proti týrání zvířat RSCPA (Královská společnost pro prevenci týrání zvířat). Podařilo se jí totiž získat zvukové záznamy, na nichž 23letý Joshua Ponsford hrubě křičí a nadává fence rotvajlera Lulu. 4. listopadu zazněl rozsudek, který majiteli zakazuje další chov domácích mazlíčků.

Turkmenistán má novou dominantu. Pozlacenou sochu psa

Koktejl

„Okamžitě si lehni do té pos*ané postele, ty špinavý vořechu,“ křičel majitel ze St George v Bristolu na svého mazlíčka. Na nahrávkách je přitom slyšet i rány a psí štěkot a kňučení. V další nahrávce svého psa hrubě uráží a říká, že jde do obchodu si koupit jídlo a ať pes zapomene na snahu něco v bytě ukrást.

Joshua Ponsford už mazlíčky chovat nesmí. Rotvajlerce Lulu způsobil trauma.

Na posledním záznamu pak psovi vyhrožuje: „Já tě ku*va zmlátím, jestli si nezalezeš na místo. Už mám dost všech těch tvých poschovávaných hraček.“

Joshua Ponsford přiznal, že fenku týral psychicky tím, že na ni křičel. Zásadně však odmítl, že by na psa vztáhl ruku.

Křík a hrubý hlas můžou psovi způsobit trauma

Podle veterináře Davida Martina Lulu utrpěla trauma, které ji způsobil psychický teror ze strany majitele. „Je všeobecně známo, že psi reagují na tón a hlasitost hlasu, jsou vůči těmto signálům velmi vnímaví, a když jsou v takovém prostředí dlouhodobě, může to u nich způsobit trauma,“ popsal veterinář.

„Jako výjev z pekel.“ V Číně našli v přepravních bednách pět tisíc mrtvých zvířat

Svět

Podle něj se dlouhodobě ukazuje, že fyzický nátlak a křik nemá ve výcviku psů místo, protože jednak nefunguje, jednak psům působí utrpení. Místo toho se prý osvědčuje odměňování a nereagování na nežádoucí chování.

V současné době je fenka Lulu v útulku organizace RSPCA. Podle jeho zaměstnanců pes reaguje dobře a okamžitě si zvykl v novém prostředí, ale bude ještě chvíli trvat, než bude možné ho předat novým, tentokrát milujícím majitelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám