Hlavní obsah

Nad východním Slovenskem explodoval meteor

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Explozi meteoru se podařilo natočit začátkem týdne na východním Slovensku. Zda vesmírné těleso celé shořelo v atmosféře, nebo některé úlomky dopadly na zem, zatím není známo.

Nad Košicemi explodoval meteorVideo: TV Markíza

 
Článek

„Řídil jsem vůz, a najednou jsem uviděl letící předmět. Naštěstí jsem měl zapnutou autokameru,“ řekl televizi Markíza Viktor z Košic. „Byli jsme nedaleko letiště,a tak jsme mysleli, že něco padá na letiště,“ opisuje situaci Michal.

Podle astronomů se jednalo o jasný meteor v atmosféře, tzv. bolid.

„Světelný efekt je způsoben třením o molekuly vzduchu. Ta čára vzniká jednak odlupováním částí meteoru, ale jsou to také nabuzené molekuly vzduchu,“ komentoval jev astronom Ján Svoreň.

Obrovský záblesk na obloze viděli lidé v Košicích, Moldavě nad Bodvou i z Michalovců.

„Předběžně to vypadá tak, že dráha vedla nad územím Maďarska,“ dodal Svoreň.

Nedaleko Košic dopadly zbytky meteoritu před pěti lety. Vesmírné těleso vážilo před vstupem do atmosféry několik tun. Na zemi se dostalo 64 úlomků vážících od půl gramu do 2,19 kilogramu. Tyto úlomky budou vystaveny ve Slovenském národním muzeu v Bratislavě a ve Východoslovenském muzeu v Košicích, ale také v Praze a v Budapešti.

Slováci sledují dráhu meteoritů na Kanárech

Na Kanárských ostrovech bylo před časem instalováno zařízení, které bude dráhu meteoritů monitorovat. Vyvinuli je slovenští vědci z Univerzity Komenského. Univerzita ve svém prohlášení informovala, že její experti nainstalovali systém AMOS (All-Sky Meteor Orbit System) na kanárském špičkovém Evropském observatoriu. Systém AMOS pozoruje oblohu a určuje dráhu letu meteoritů.

Přístroj pomáhá při provozu satelitů na oběžné dráze a meziplanetárních sond, které mohou být drahami meteoritů ohroženy.

„Umístěním zařízení v nadmořské výši 2300 metrů s vynikajícími pozorovatelskými podmínkami dosahuje systém AMOS vysokou efektivitu,“ uvedl spoluautor systému astronom Juraj Tóth.

Systém je schopný sledovat zdroje meteorických částic na severní a z velké části i na jižní noční obloze. „Poskytuje cenné údaje pro vytvoření modelu populace meteoritů v okolí Země,“ zdůraznil Tóth.

Dalším krokem bude instalace podobného zařízení v Chile. „Tím bude zabezpečeno sledování přítoku meziplanetární hmoty do atmosféry Země spolu se stanicemi na Slovensku, Kanárských ostrovech a Chile z různých směrů v průběhu 18 hodin ze dne,“ dodal Tóth.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám