Hlavní obsah

Nad Norskem se otevřelo nebe a zazářila výjimečně silná polární záře

Novinky, Jakub Kynčl
Birtavarre

Solární aktivita v posledním týdnu nejen přinesla polární záři do míst, kde to není tak úplně zvykem (Skotsko), ale i vykreslila nádherné obrazce na obloze zemí, kde je tento úkaz populárním zkrášlením mnoha nocí. V norském městě Birtavarre natočili počátkem týdne úchvatné záběry polární záře, které nyní fascinují lidi po celém světě.

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře nad severním Norskem

 
Článek

Aurora Borealis nad nebem města Birtavarre není pro Nory ničím překvapivým. Bohatě barevné výjevy však uchvátily diváky po celém světě poté, co tam polární záři skvěle zachytili.

Skandinávci polární záři dobře znají, ale i oni byli udiveni její úterní intenzitou. Její příčinou byla nejsilnější solární bouře za posledních šest až sedm let. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aurora Borealis nad severním FinskemVideo: Reuters

Na obloze se objeví Aurora Borealis ve chvíli, kdy magnetický solární vítr plný protonů, elektronů a alfa částic vstoupí do zemského magnetického pole. Většina je odražena zpět do vesmíru, ale část se zachytí a dostane se k magnetickým pólům země, kde se stáčí po spirálách. Reaguje pak se samotnou atmosférou, a tak vzniká polární záře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám