Hlavní obsah

Nad Iberským poloostrovem padaly meteority

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID/LISABON

Stovky lidí v severním Španělsku spatřily v neděli na obloze padající ohnivé koule. Úřady soudí, že mohlo jít o kusy meteoritu rozpadajícího se v zemské atmosféře. V sousedním Portugalsku dokázal neobvyklý fenomén vyvolat paniku.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Jasné záblesky byly k vidění kolem šesté večerní od města Valencie na východě země až po poutní místo Santiago de Compostela na severozápadě Španělska. Podle některých svědků dopadly kusy objektu až na zem.

"Z domu jsem vyšel asi dvanáct minut před šestou. Najednou jsem uslyšel velkou ránu jako při zemětřesení. U hory poblíž se vytvořil bílý oblak, který tam zůstal dlouho," řekl jeden z místních představitelů v rozhlase. Španělský úřad pro civilní letectví vyloučil, že by mohlo jít o výbuch letadla.

Portugalci podezírali letadlo

Podobné úkazy bylo možné sledovat v neděli na území severního a jižního Portugalska, oznámily tamní úřady. Telefonní ústředna zaznamenala řadu hovorů od obyvatel, kteří dosvědčili, že záhadné jevy viděli na vlastní oči. Domnívali se však, že šlo o leteckou havárii.

Jejich svědectví znepokojilo místní hasičský sbor a asi třicet požárníků vyjelo na inkriminované místo, kde čtyři hodiny hledali pozůstatky "nehody". Brzy však zjistili, že se jednalo o déšť meteoritů, stejně jako u jejich východních sousedů ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Jsou na Měsíci pozemské horniny?

Na Zemi už bylo nalezeno několik meteoritů pocházejících z jiných planet sluneční soustavy. Někteří vědci proto předpokládají, že kosmická doprava geologických...

Kráter u Brušperku je stále velkou záhadou

Ani odborné expertízy neobjasnily příčinu vzniku rozsáhlého kráteru, který se v červenci objevil na poli nedaleko Brušperku na Frýdecko-Místecku. Informovala...

Na severní Írán dopadl meteorit

Do severní části Íránu dopadl v pátek meteorit a způsobil menší hmotné škody. Ztráty na životech však hlášeny nejsou, informoval íránský rozhlas.

Výběr článků

Načítám