Hlavní obsah

Na Zélandu pohřešují populárního úhoře. Ztratil se během bouře

Novinky, mšv

Po 35 let přinášel potěšení dětem. Při nedávné bleskové povodni na Novém Zélandu se však miláček publika úhoř australský Eel McPherson ztratil. Jeho majitelé doufají, že ho velká voda spláchla alespoň do moře, píše server Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Populární úhoř byl jednou z atrakcí městečka Whangārei a desítky let těšil návštěvníky. Původní majitel George Campbell ho nejprve choval v rybím muzeu, které od devadesátých let vedl, a později u sebe doma. Jeho vnučka Alyce Charlesworthová doufá, že se při bouři úhořovi nic nestalo a dostal se do moře.

„Potřeboval by se akorát dostat podél silnice a při velkém přílivu, a navíc při povodni, by pro něj ani pláž nepředstavovala překážku,“ uvedla žena s tím, že úhoř do té doby žil v jezírku na Campbellově zahradě, která se nachází jen několik desítek metrů od moře. Charlesworthové je sice líto, že populární úhoř zmizel, ale velká voda pro něj byla zřejmě příliš lákavá, a tak uprchl.

„Mrzí mě to, ale uvědomili jsme si, že to bylo zřejmě dobré načasování,“ uvedla žena s tím, že se Eel McPherson nyní může rozmnožit. „Je zajímavé, že si stále zachoval své instinkty. Doufáme, že to opravdu zvládl,“ řekla Charlesworthová.

Vyslanec svého druhu

Úhořovo jméno vybrala v roce 1995 veřejnost skrze soutěž v novinách. Eel McPherson byl populární zejména mezi dětmi, protože byl krotký a přátelský a pomohl tak změnit pohled na celý svůj druh. I když už později nebyl v muzeu, kolemjdoucí se Campbella na úhoře stále ptali.

„Zdá se to bezvýznamné, ale takového úhoře bychom už nenašli. Všichni nejsou tak krotcí a mírumilovní,“ vysvětluje Charlesworthová. „Byla to velmi pozoruhodná bytost a skvělý ambasador svého druhu,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Záhady Boleváku: úhoři a rybí kmeti

Úhoři, kteří by tu vlastně neměli být, karasi nečekaného věku i rozměrů, eskadra obřích tolstolobiků. To jsou některé taje plzeňského Boleváku, největšího...

Výběr článků

Načítám