Hlavní obsah

Na zamrzlém jezeře se proháněly sekačky na trávu, závod vyhrály ženy

Novinky, dov

Jezdit závody na sekačkách možná někomu přijde poněkud zvláštní, ovšem závodníci tenhle sport berou velmi vážně a jejich zahradnické stroje se prohání po tratích na celém světě. Závodit se sekačkami se ale nemusí pouze na trávníku, jak ukázali soutěžící ve Finsku. Ti mezi sebou bojovali v tuhé zimě a na ledu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve dvanáctihodinovém závodu sekaček na zamrzlém jezeře zvítězily dvě EstonkyVideo: Reuters

 
Článek

Ve Finsku, zemi tisíců jezer, teď zrovna moc zeleně k vidění není, zato zamrzlých ploch je tam nespočet. Na jednom z nich — jezeře Karhijarvi — se v polovině února setkali soutěžící každoročního ledového grand prix sekaček, Leikkuri LeMans.

Jezdci z celého světa, muži i ženy, se museli vypořádat s drsnou zimou, ledem, sněhem i celodenní potemnělou oblohou. V průběhu 12 hodin měli za úkol na svých strojích objet na 850 metrové dráze tolik kol, kolik jen byli schopni.

„Musíte vědět, jaké to je řídit na kluzkém povrchu, jak vám sníh ovlivní gumy. A jsou samozřejmě různé druhy sněhu. Když je zima, nelepí se tak moc, jako když je počasí teplejší. A vy prostě musíte vycítit, jak v tom budete řídit,“ řekl k podmínkám na závodišti Kari Nikrus, který soutěž organizuje už pátým rokem.

Mezi soutěžícími byli jezdci ze Švédska, Velké Británie, Německa, Estonska a samozřejmě i Finska. I když by trati měli asi nejvíce rozumět místní závodníci, na sekačkách byly letos nejlepší závodnice z Estonska.

Anna a Stella z týmu Votikmetsa Naised (doslova „Votikmetské ženy“) za sebou nechaly všechny muže a v tomto ročníku získaly první místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám