Hlavní obsah

Na zahradě mu přistál meteorit, teď je z něj milionář

Novinky, Jakub Štěpánek

Když vám na střechu spadne cosi ze vzduchu a způsobí to díru ve střeše, patrně nebudete hovořit zrovna o štěstí. Třiatřicetiletý Indonésan, kterému na zahradě přistál vzácný meteorit v hodnotě desítek milionů korun, ale může kusu z vesmíru děkovat, protože se může těšit na tučnou odměnu. Stáří kamene se odhaduje na 4,5 miliardy let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Truhlář Josua Hutagalung právě pracoval na nové rakvi u svého domu, když neznámý předmět prorazil střechu obydlí. Ozvala se ohlušující rána a přes dva kilogramy vážící meteorit následně vytvořil kráter v zemi, kde ho v hloubce asi 15 centimetrů objevil majitel pozemku.

Cena běžných meteoritů není nijak závratná, pokud však hornina obsahuje uhlíkové chondrity, jako v tomto případě, pak jeho hodnota může dosáhnout klidně tisícovky dolarů za gram (22 tisíc korun). Jde o horniny, o nichž se soudí, že mají stejné složení jako mlhovina, z níž vznikla Sluneční soustava.

Stáří kousku, který dopadl ještě horký na zahradu a částečně se při dopadu poničil, se odhaduje na 4,5 miliardy let. Vzhledem k vzácnosti je jeho hodnota zhruba 857 dolarů za gram, celkem tedy 1,8 milionu dolarů (40 milionů korun).

Otec tří dětí se nyní může těšit na pohádkové nálezné. Ačkoliv mu nepřipadne celá částka za objevený meteorit, může se Hutagalung těšit na odměnu, která odpovídá výši jeho současného výdělku za 30 let, uvedl Daily Mail.

Fantastický objev egyptských archeologů. Další tajemství má následovat

Koktejl

„Část peněž investuji do stavby zdejšího kostela. Taky jsem si vždycky přál dceru, tak je to třeba znamení, že teď to přijde,” prozradil nejbližší plány Hutagalung, kterému jistě zbude dost peněz také na opravu poničené střechy.

Skončil v USA

Informace o nálezu vzácného meteoritu se dostala až k americkému expertovi Jaredu Collinsovi. „Neustále mi zvonil telefon, ať skočím do letadla a jedu koupit ten meteorit,” uvedl Američan.

„Vzal jsem tolik peněz, kolik jsem uvezl, a vydal jsem se najít nálezce, který se projevil jako zkušený vyjednavač,” řekl Collins, který následně černý meteorit prodal sběrateli Jay Piatekovi z Indianapolis. Meteorit později dostal název Kolang podle vesničky, kde byl objeven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám