Hlavní obsah

Na Srí Lance ukázali zřejmě největší safír na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi měsíci byl na nalezišti Ratnapura na Srí Lance objeven zřejmě největší safír na světě. Obrovský kus neopracovaného minerálu váží 310 kilogramů. Minulou neděli ho veřejnosti představil jeden z majitelů naleziště ve svém domě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Srí Lance nalezli obří modrý safírVideo: Reuters

 
Článek

Obrovský safír dostal přezdívku Královna Asie, úřady nicméně prohlašují, že bude potřeba ještě dalších testů, než se velikost safíru potvrdí. „Uvnitř by mohlo být více čistých drahokamů, jeden či dva už jsou vidět zvenčí,“ uvedl Thilak Weersignhe, předseda Národního úřadu pro drahokamy a klenoty.

Získání mezinárodního certifikátu tak ještě nějakou dobu potrvá a výsledná váha největšího safíru obsaženého v nalezeném kusu minerálu se zřejmě zmenší. Proto též není známá ani jeho odhadovaná cena. Jeho majitelé ho však dle svých vyjádření plánují vzhledem k současné ekonomické situaci prodat.

Safír je druh korundu, po diamantu druhého nejtvrdšího minerálu. Chemicky pak jde o oxid hlinitý s příměsemi chromu, železa, titanu, vanadu či niklu. Nejčastější barva safíru je modrá, kterou korund získá právě díky titanu a železa. Safíry však můžeme nalézt i v jiných zbarveních – růžové, žluté, červené, černé, oranžové či zelené.

Při procházce národním parkem našla Američanka velký žlutý diamant

Koktejl

Rudý korund se řadí mezi safíry, nicméně je na světě znám pod názvem rubín. Průhledný či bezbarvý safír se pak nazývá leukosafír a černý či šedivý je všem známý smirek.

Naleziště Ratnapura patří k největším nalezištím safírů na světě. Letos v červenci zde byl objeven přirozený shluk safírů vážící přes 500 kilogramů. Obří kámen dostal jméno Safír serendipity (výraz označující příjemné překvapení).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám