Hlavní obsah

Na Slunci jsou erupce a skvrny

Novinky, Václav Pergl, Právo
PRAHA

V těchto dnech jsou na Slunci obrovské erupce a skvrny. Skvrny jsou pouze hezkou podívanou, ale erupce mají i vliv na naší Zemi a na člověka.

Foto: Vladimír Kudrna

Kreativní Dobříš 14 a 15.6.2013

Článek

"Během erupce, což je asi deset minut, se uvolní obrovské množství energie, a to má pak vliv přes meziplanetární prostor na magnetické pole Země, kde dojde ke geomagnetické bouři," Právu to sdělil pracovník hvězdárny v Úpicích. Sdělil, že právě erupce mají vliv i na člověka, ale je to přísně individuální.

"Někdo se v době erupcí může cítit podrážděný, jiný naopak unavený, nesoustředěný, další může pociťovat nedostatek spánku nebo naopak přebývat energií. Je to skutečně velmi individuální," řekl Právu soukromý pražský internista z Prahy doktor Jakub Malý. Uvedl, že většinou tyto stavy během několika minut nebo hodin odezní a člověk se pak cítít naprosto normální.

Zhoršený signál

"Týká se to však pouze lidí, kteří jsou na takovéto vlivy náchylní. Mnozí erupce na Slunci vůbec nepocítí nebo je může jen mírně bolet hlava, někteří ale mohou mít i migrénu," řekl Malý. Erupce ovlivňují i telefonní, rozhlasový a televizní signál a mohou ho rušit.

Současné erupce jsou spojeny i se změnou počasí, kdy k nám pronikl výrazně studený vzduch a ranní teploty na mnoha místech republiky dosáhly až -7 stupňů Celsia, ojediněla -10. Toto počasí se má udržet zhruba až do poloviny týdne.

"Počítáme s tím, že i v nížinách mohou padat sněhové vločky nebo na silnicích může být námraza, a proto varujeme řidiče aby dávali pozor," řekl Právu v pátek Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Dodal, že mrazivá rána se udrží pravděpodobně do středy. Nejchladněji ale bude v sobotu ráno a pak v neděli ráno. Od čtvrtka příštího týdne se očekává oteplení.

Skvrny jsou chladnější místa

Pavel Suchan z pražské Štefánikovy hvězdárny na Petříně Právu vysvětlil, že v současné době jsou na Slunci i skvrny.

"Jde o tmavá místa na slunečním disku. Sluneční povrch má teplotu přibližně 6000 stupňů a o 1500 stupňů méně mají sluneční skvrny. My je vnímáme jako temná místa, ale ve skutečnosti černá nejsou. Jde jen o kontrast teplot," řekl Suchan. Dodal, že sluneční skvrny jsou ukazatele sluneční činnosti.

"Podle jejich počtu se dá usuzovat na stav sluneční činnosti," řekl hvězdář. Informoval, že v současné době jsou na Slunci dvě skupiny slunečních skvrn. Jedna je ve středu slunečního kotouče a druhá právě vychází a je na okraji Slunce. "Mají velikost kolem dvou až tří průměrů Země a skupina ve středu disku je velká zhruba 100 tisíc kilometrů. Země má však průměr pouze 13 tisíc kilometrů. I běžným dalekohledem jsou tyto skvrny dobře viditelné a je to nádherná podívaná. Na Zemi a na zdraví člověka ale vliv nemají," řekl Suchan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám