Hlavní obsah

Na pohřeb osamělého veterána z Vietnamu přišlo téměř dva tisíce neznámých lidí

Novinky, tcs

Měl to být pohřeb pouze za přítomnosti kněze, válečný veterán Joseph Walker totiž prožil poslední chvíle svého života o samotě. Texaský hřbitov pro veterány ale zveřejnil informace o smutečním ceremoniálu a pozval lidi, kteří by chtěli vzdát bývalému vojákovi hold. Na pondělní pohřeb se pak dostavilo téměř dva tisíce lidí.

Foto: Central Texas State Veterans Cemetery

Obřad se všemi vojenskými poctami nakonec sledovalo téměř 2000 lidí.

Článek

Dvaasedmdesátiletý Joseph Walker zemřel v listopadu na rakovinu. O jeho životě toho není příliš známo, snad jen, že v letech 1964 až 1968 sloužil ve Vietnamu v řadách amerického letectva a z armády odešel s poctami.

Státní hřbitov pro veterány ve středním Texasu se od té doby snažil marně kontaktovat Walkerovu rodinu. Nakonec bylo rozhodnuto, že Walker bude v pondělí pohřben bez účasti rodiny či přátel, zato se všemi vojenskými poctami.

Vedení hřbitova pak čtyři dny před obřadem požádalo na sociální síti lidi, aby vojákovi přišli vzdát hold, pokud budou mít příležitost. Jejich prosba předčila všechna očekávání. Ráno 28. ledna se na příjezdové silnici ke hřbitovu vytvořila dlouhá kolona aut lidí, kteří výzvu vyslyšeli.

„I když se neznáme, přišli jsme sem společně jako Američané projevit úctu někomu, kdo obětoval čtyři roky svého života naší vlasti, boji za naše svobody,“ uvedl motorkář Louis Rodriguez z motorkářského klubu Wind Therapy Freedom Riders.

Nakonec objevili i rodinu

Díky obrovskému zájmu se nakonec objevila i Walkerova rodina. Jeho dcera Plonie Williamsová a nevlastní dcera Angela Sheffieldová. Podle Sheffieldové ženy o pohřbu nevěděly. Myslely si, že byl Walker pohřben už v prosinci bez jejich přítomnosti.

Foto: Texas General Land Office

Joseph Walker

„Zapnula jsem ráno televizi a druhá věc, která byla ve zprávách, byla o pohřbu veterána bez rodiny. Když řekli jeho jméno a ukázali fotku, mé srdce se zastavilo,“ uvedla pro server televize Fox Sheffieldová. Jaké byly jejich rodinné poměry, nevlastní dcera nesdělila.

Ženy pondělní obřad nestihly. Zůstaly stát v koloně vozů, které na pohřeb mířily. Převzaly si alespoň dodatečně americkou vlajku z rakve jejich otce. „Děkuji vám všem, Bůh vám žehnej,“ pronesla dojatá Sheffieldová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám