Hlavní obsah

Na palubě letadla z Athén létaly špunty i ostrá slova na adresu Václava Klause

Novinky, Lenka Hloušková
ATHÉNY/PRAHA

Cestou z Athén se slavilo. Nechyběla symbolická dávka šampaňského v plastikových kalíšcích, velká slova i prosby typu "prosím to nenahrávejte, nic jsem si oficiálně nepřipravil". Vedle proslovů ale patřila k nejčastěji probíraným tématům osoba Václava Klause.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"Tento summit jsme byli poprvé rovnocennými členy Unie. Poprvé jsem také na čtvrteční konferenci mluvil jen česky a musím upřímně říci, že jsem si to náležitě užíval," svěřil se novinářům na palubě vládního letadla český premiér Vladimír Špidla. Spolu s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou ale nijak nezastíral, že je rozhodnutí prezidenta Václava Klause odletět na poslední chvíli do Athén zaskočilo.

 Klaus přiletěl na summit na otočku, za krátkou dobu ale stačil všechny kolem svými "zasvěcenými" komentáři schůzek, kterých se neúčastnil, naštvat. "Pan prezident se v posledních pěti letech o Unii vůbec nezajímal a jeho výroky o tom svědčí. Nezná současné problémy, jež se nyní v Bruselu řeší, ani nechápe vnitřní rozrůzněnost instituce," zhodnotil první velké vystoupení Klause na mezinárodní scéně Svoboda s tím, že jeho pozici v zahraničí nepřeceňuje, neboť za reprezentaci republiky navenek je podle Ústavy ČR zodpovědná vláda. "Případné rozpory v prohlášeních pana Klause s jednotnou vládní politikou pouze jeho osobním stanoviskem," vymezil jednoznačně pozici nového prezidenta ve světě ministr.

Klaus naštval všechny

Prezident si na novou pozici stále zvyká. "Manýry" si ale přinesl z minulosti. Dorazil odpočatý, vymydlený, zkritizoval vyjednávaní ČR s EU a následně zahrnul všechny zúčastněné svými vizemi Bruselu. Na Špidlovi i Svobodovi bylo vidět, že se s ním nechtějí pouštět do hádky a volí metodu - "ať se vymluví, když mu to dělá dobře".

Ostrá slova na konec mezi oběma tábory nepadla. O chvilkových hnutích mysli vypovídaly jen změny barev ve tváři ministra zahraničí. Tmavě rudý odstín Svoboda nahodil poté, co jej Klaus "usvědčil" z neznalosti problematiky rotujícího předsednictví Evropské unie (pozn. členské země v EU se jednou za půl roku vymění ve vedení instituce). Prezidentovi vůbec nevadilo, že na jednáních na rozdíl od ministra vůbec nebyl. Poslední lekci udělil Klaus novinářům. Na dotaz, zda mu nepřijde, že svými stanovisky narušuje jednotnou zahraniční politiku země s klidným výkladem sdělil: "Když někdo říká A a já říkám B, je to A plus B. Kdybych chtěl něco narušovat, řekl bych k A non A, což jsem neudělal."

Mezipřistání v Ostravě

Česká delegace měla na cestě z Atén mezipřistání v Ostravě, kde vystoupil premiér Vladimír Špidla, 1.náměstek ministra zahraničí Pavel Kohout a vedoucí Stálé mise ČR při Evropských společenství Pavel Telička. Všichni jmenovaní se odpoledne zúčastnili jednání s představiteli města a hejtmanství o EU. Ještě večer se i zbytek delegace přesune do Prahy, kde zakončí "první oficiální den v Unii".  Prezident z Atén odletěl samostatně.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám