Hlavní obsah

Na obloze se objevil ohnivý kruh, lidé pozorovali prstencové zatmění Slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí v jižní Asii a částech Blízkého východu sledovaly ve čtvrtek neobvyklé prstencové zatmění Slunce. To vzniká, když se Měsíc nachází blízko své největší možné vzdálenosti od Země, a tudíž je z pozemské perspektivy příliš malý na to, aby zakryl celý sluneční kotouč. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prstencové zatmění SlunceVideo: Reuters

 
Článek

Výsledkem prstencového zatmění je efekt vyhlížející jako ohnivý kruh, který se vytvoří kolem siluety Měsíce.

Zatmění bylo možné pozorovat od Indie, Pákistánu, Srí Lanky a Thajska po Singapur a Indonésii. Viditelné bylo ale také ze Saúdské Arábie.

Indonéské úřady na pozorování zatmění poskytly teleskopy a stovky brýlí na ochranu očí. Více než dvouminutové zatmění pozorovaly tisíce lidí, někteří přitom tleskali a pískali.

Stále více lidí věří, že Země je placatá

Věda a školy

Šéf singapurské astronomické společnosti Albert Ho uvedl, že nynější zatmění bylo pouze jedno ze dvou, která budou ze Singapuru viditelná po zbytek tohoto století, to další se očekává v roce 2063.

Zatmění Slunce je většinou z některého místa na Zemi možné spatřit dvakrát do roka, maximálně však pětkrát, poznamenal Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám