Hlavní obsah

Na La Palmě oživili kočku díky umělému dýchání, drony se chystají zachránit uvízlé psy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na španělském ostrově La Palma, kde 19. září vybuchla sopka Cumbre Vieja, se množství lidí aktuálně věnuje záchraně zvířat, která se kvůli erupci dostala do problémů. Pomocí umělého dýchání se jednomu členovi záchranného týmu podařilo zachránit kočku, kterou našli na okraji lávového proudu, píše španělský server Nius.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Drony se chystají na pomoc zvířatům, která jsou už měsíc odříznuta od světaVideo: AP

 
Článek

O záchranu kočky se postaral člen Unidad Militar de Emergencias,

pobočky španělských ozbrojených sil odpovědných za poskytování pomoci při katastrofách.

Na záběrech je vidět, jak nehybné kočce poskytoval umělé dýchání doprovázené masáží. To se mu nakonec podařilo, zvíře následně převezli k veterináři a nyní se ze zranění zotavuje.

Kočka byla podle serveru Nius nalezena na okraji lávového proudu u obce La Laguna. Příslušník ozbrojených sil, který ji našel a zachránil, si ji plánuje adoptovat.

Chystá se složitá záchranná operace psů

Psy, které ze všech stran obklopila a uvěznila láva v blízkosti obce Todoque, by se podle nejnovějších zpráv měli na španělském ostrově pokusit vysvobodit v nejbližší možné době pomocí dronů.

Na La Palmě uvěznila láva psy. Krmí je drony

Koktejl

Dosud jim drony dopravovaly alespoň jídlo a vodu, láva se ale přibližuje, a tak se před několika dny spustil plán na jejich záchranu. Jeden z minimálně čtveřice psů již navíc podle serveru El País uhynul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opuštěným domácím mazlíčkům na La Palmě dopravují žrádlo drony.Video: Reuters

Podobná operace je ale minimálně ve Španělsku bezprecedentní, neboť transport lidí či zvířat pomocí dronů je v zemi ilegální.

Společnost Aerocámaras Especialistas en Drones se sídlem ve španělském autonomním společenství Galicie, která se specializuje na drony, však přišla s konkrétním plánem na záchranu psů a v posledních dnech povolení od španělských úřadů dostala, neboť se jedná o krizovou situaci.

Nalákají je do sítě

Tým odborníků v čele s výkonným ředitelem společnosti Jaimem Pereirou je již na ostrově, kde své vybavení, které má psy vysvobodit, podrobil patřičným testům.

Jedná se o dron s nosností 25 kilogramů, na němž je umístěna síť. Do té plánují psy – s ohledem na nosnost zařízení jednoho po druhém – nalákat pomocí krmiva a následně s dronem vzlétnout a dopravit zvíře do bezpečí.

Záchranná operace, kterou společnost hradí ze svého, by měla proběhnout, jakmile to bude možné. Dle nejnovějších informací oblast, kde se psi nacházejí, prozkoumali, ale prozatím žádného nenašli.

„Je velké horko, asi se uchýlili někam do stínu. Budeme s hledáním pokračovat do noci, máme drony, termokamery a veškeré potřebné vybavení. Máme všechno nastudované a propočítané a jsme připraveni je zachránit,” sdělil tamním novinářům Pereira.

Podle serveru Nius bylo na La Palmě od začátku erupce zachráněno zhruba 200 koček a asi 100 psů.

Reklama

Výběr článků

Načítám