Hlavní obsah

Na chorvatském ostrově ve tvaru srdce se najednou objevily dvě jizvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatský ostrůvek Galešnjak, který se pro svůj tvar připomínající srdce stal jedním ze symbolů Jadranu, nedávno výrazně změnil podobu. Na malém kousku skály pokrytém řídkým porostem, jenž vyčnívá nad hladinu moře asi 20 kilometrů jižně od Zadaru, se objevily dvě velké jizvy, které výrazně narušují jeho idylický vzhled, napsal web jutarnji.hr.

Foto: www.jutarnji.hr

Ostrov Galešnjak před a po odstranění vegetace

Článek

Jeden z majitelů malého ostrůvku se rozhodl, že na ostrově bude pěstovat olivy. Zasadit chce celkem 250 olivovníků, dosavadní vegetaci proto nechal odstranit bagrem a odvezl ji.

„Zasadím olivovníky a ostrov bude hezčí než kdykoli předtím,“ tvrdí Tonči Jureško.

Tím ale jeho plány nekončí. Chce totiž opravit i molo, jež před 80 lety vystavěl jeho dědeček, aby mohl na ostrově pořádat svatby. Mnoho snoubenců ho totiž kvůli jeho tvaru považuje za romantické místo, Jureško tak byl v minulých letech nespočetněkrát dotazován, zda by se na jeho ostrůvku mohl konat obřad.

Reakce na Jureškův krok nejsou přijímány jen kladně. Článek informující o změně vzhledu ostrova vyšel pod titulkem Brutálně přeoral bagrem „srdce” chorvatského Jadranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám