Hlavní obsah

Na Broumovsko přiletěla vzácná návštěva, čáp bílý z Chorvatska

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vernéřovice

Zajímavá návštěva se objevila minulý týden v okolí Vernéřovic v severní části Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko. Na čerstvě posečených loukách zde bylo možno pozorovat čápa bílého původem z Chorvatska.

Foto: Správa CHKO Broumovsko

Čáp bílý původem z Chorvatska přiletěl k Vernéřovicím.

Článek

„Jako mládě byl v červnu 2009 označen odečítacím kroužkem na hnízdě v obci Lonja v povodí řeky Sávy ve východním Chorvatsku. Byl pozorován již v loňském roce, a to na Náchodsku, v hejnu patnácti exemplářů na poli mezi obcí Zlič a Žernov,“ prozradil Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Tento tříletý jedinec dosud nehnízdí. Je však zvláštností, že se snaží usadit poměrně daleko od místa původu. Z Chorvatska na Broumovsko to je téměř 600 km severním směrem.

Čápům bílým se v posledních letech začalo v CHKO Broumovsko dařit. Celkem zde hnízdí devět párů, většinou na starých nevyužívaných komínech v obcích a městech.

„Napomáhá tomu vstřícnost majitelů objektů, na kterých mají čápi vystavěná hnízda, i speciální úpravy hnízdních podložek, které zajišťuje státní ochrana přírody ve spolupráci s ornitology,“ doplnil Petr Kuna.

A dodal, že letošní rok je pro čápy příznivý, i přes jejich pozdější návrat. Na všech hnízdech jsou zatím mláďata, vyletí v polovině srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám