Hlavní obsah

Na Borneu objevili vědci nového dravce

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámého živočicha objevila v pralese centrálního Bornea automatická kamera. Zvíře je o něco větší než kočka, podobá se lemurům, liškám či vačnatcům, má načervenalou srst, nápadný dlouhý a huňatý ocas a zřejmě jde o nočního predátora.

Článek

"Má správnou velikost masožravého dravce, svědčí o tom i skrytý způsob života, obezřetné chování a evidentní vzácnost," uvedl Sam Turvey z britské Zoologické společnosti v časopisu Nature, jenž objev zveřejnil.

Zvíře objevil tým Světového fondu na ochranu divoké přírody (WWF) díky "fotopasti", jež živočicha zachytila na několika fotografiích. Domorodci zvíře neznají. Zřejmě se zdržuje ve větvích stromů a na zem schází jen výjimečně.

Jeho portrét je zkreslený čelní expozicí, kde hlava je částečně kryta listy pralesní vegetace a oči silně "svítí"; ostatní snímky jej zachycují zezadu.

Vědci zatím neví, kam ho zařadit

"Musíme počkat na fotografii hlavy z profilu," radí přírodovědci, kteří váhají se zařazením živočicha podle systematiky. Tvar hlavy a zejména čelistí je totiž rozhodující pro zařazení taxonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Orangutanům hrozí vymření

Orangutanům možná zbývá posledních 20 let života. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) se počet těchto lidoopů, jejichž výskyt je omezen na indonéské...

Výběr článků

Načítám