Hlavní obsah

Muzeum se proměnilo v nádraží

– PŘEŠTIČKA
Novinky, Ivan Blažek

Figurína v železničářské uniformě pamatující rakouskouherské císařství vítá návštěvníky výstavy "Po kolejích z Plzně do Klatov", která před několika dny začala v Domě historie Přešticka v Přešticích na jižním Plzeňsku.

Foto: Milan Turek

Sbírka povídek libereckého autora vyšla v září

Článek

Příznivce železné dráhy potěší i řada dalších exponátů: interiér prvorepublikové dopravní kanceláře, starý telegraf, železničářský kord, unikátní cedule z mlékárenského vagónu, který křižoval po zabraných Sudetách, a zřejmě největší cennost plaketa vydaná při příležitosti příjezdu prvního vlaku do Čech v roce 1839.

Každý předmět je vzácný

Majiteli vystavených exponátů Plzeňáku Václavu Simbartlovi se ale kádrování předmětů z jeho sbírky na cenné a cennější příliš nezamlouvá. "Pro mne je každý vzácný," říká sběratel a připomíná, že přeštická expozice je věnována hlavně jedné historické události: 125 letům od proražení nejdelšího železničního tunelu u nás. "Ten prochází v délce 1747 metrů pod šumavským Špičákem a leží právě na klatovské trati.

Nakažlivá záliba

Bývalý mašinfíra sbírá věci související s železnicí už pětadvacet let, touto zálibou se už nakazil i jeho syn. "Co bylo úplně na počátku? No asi pár tématických pohlednic, ale docela určitě to byla cedule z parní lokomotivy, na které jsem jezdil jako strojvůdce. Když šla do šrotu, tak jsme si z ní chtěl alespoň něco nechat na památku," vzpomíná Simbartl, který úplně poslední přírůstek do své rozsáhlé sbírky ulovil uplynulou neděli. "Podařilo se mi získat pohlednici přeštického nádraží," dodává. Milovníci kolejí a všeho, co s nimi souvisí, se mohou do Domu historie Přešticka vydat až do 30. března tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám