Hlavní obsah

Muž za čtyři roky navštívil všechny země světa bez použití letadla

Juba

Třiatřicetiletý Brit Graham Hughes se údajně stal prvním člověkem, který navštívil všechny státy světa, aniž by použil letadlo. Posledním na jeho seznamu se stala nejmladší země - Jižní Súdán. Hughesovi trvalo téměř čtyři roky, než zavítal do 201. země podle svého seznamu, na kterém bylo všech 193 členských států OSN i takové destinace jako Kosovo, Palestina, Tchaj-wan, Vatikán či Západní Sahara.

Brit objel za čtyři roky celý svět, aniž by cestoval letadlemVideo: Graham Hughes/The Odyssey Expedition

 
Článek

"Cestoval jsem 1426 dní, což je 203 týdnů, tedy skoro čtyři roky," řekl světoběžník v kovbojském klobouku krátce poté, co si po překročení hranic mezi Ugandou a Jižním Súdánem na oslavu otevřel v horku zteplalé šumivé víno.

"Začal jsem 1. ledna 2009 v Uruguayi a od té doby jsem cestoval prakticky nonstop. Chtěl jsem se stát prvním člověkem na světě, který navštívil všechny země světa bez použití letadla, a dneska to mám," dodal.

Musel položit nohu na suchou zem

Hughes postavil svou cestu na čtyřech klíčových pravidlech: nebude létat, nebude sám řídit vlastní dopravní prostředek, musí používat běžnou pozemní dopravu, a aby mohl tvrdit, že zemi navštívil, musí "položit nohu na suchou zem".

"Hlavní ale bylo, že jsem si potvrdil svou víru v lidi. Všichni se ke mně během té cesty chovali nesmírně přátelsky," prohlásil.

Cestovatel původem z Liverpoolu také sbíral peníze pro britskou charitativní organizaci WaterAid, která se stará o zajišťování čisté vody v rozvojových zemích. Když Hughes cestu zahájil, Jižní Súdán ještě nebyl státem. Nezávislost získal v červenci 2011, a proto ho Hughes připojil na seznam.

Válečný stav nebyl problémem

"Když jsem začal, tak si o mně většina lidí myslela, že jsem tak trochu šílený, a spousta lidí si myslela, že je to nemožné," dodal v jihosúdánské metropoli Jubě.

Mnozí měli strach, jak dobrodruh navštíví válkou sužované státy, jako je Afghánistán, Irák nebo Somálsko, ale podle Hughese jen málo pohraničních kontrol znamenalo, že je velmi snadné se na jejich území dostat.

Naopak opravdovou výzvou se ukázaly být "ty maličké ostrovní země odříznuté od zbytku světa... ti chlápci, co se vždycky objeví na olympiádě s vlajkou a dvěma sportovci z místa, kam zajíždí snad jenom jedna zásobovací loď měsíčně".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám