Hlavní obsah

Muž dostal záchvat, pes mu zavolal telefonem záchrannou službu

– PHOENIX
Novinky, jky, Novinky, ABC News

Pes - nejlepší přítel člověka, to dostatečně nevystihuje to, co udělal v USA německý ovčák Buddy pro svého pána. Pes trénovaný na pomoc hendikepovaným lidem si v důležitý moment vybavil to, co ho cvičitelé učili a zavolal telefonem záchrannou službu. Jeho majitel Joe Stalnaker už byl v ten moment v stavu, kdy by nic obdobného nezvládl.

Článek

Podle místních policistů a záchranářů ve Scottsdale to není poprvé, kdy pes Buddy pomohl svého majitele zachránit. Na středečním záznamu z nouzové linky 911 je slyšet ze strany volajícího pouze kňučení a štěkání.

"Haló, tady linka 911. Haló... slyšíte mě? Nemáte v blízkosti někoho, komu byste mohl telefon předat? Haló," mluvil do telefonu dispečer nouzové linky Chris Trott. Policie okamžitě po telefonátu vyrazila do mužova bydliště. Když dorazili policisté na místo, tak slyšeli hlasité Buddyho štěkání. Po chvíli našli jeho pána, který měl právě záchvat.

Velitel tamější policie Mark Clark uvedl, že Stalnaker strávil dva dny v nemocnici a ze záchvatu se úspěšně zotavil. "Je to opravdu docela neuvěřitelné. Dokonce ani dispečeři, kteří na lince pracují už dlouhá léta, si žádný takový podobný případ nepamatují," řekl Clark.

Pes mačká předem naprogramovaná tlačítka

Policisté prý vyjíždějí na místo, ze kterého přijde telefonát na linku 911 takřka vždy, Stalnakerovu adresu mají však policisté navíc ještě speciálně označenou, aby věděli, že z tohoto místa může vyslat nouzovou zprávu i cvičený asistenční pes.

Podle Clarka Joe Stalnaker adoptoval Buddyho ve věku osmi týdnů ze speciálního centra, které psy trénuje na pomoc hendikepovaným lidem. Buddyho se podařilo vycvičit, aby v případě, že se u jeho majitele objeví příznaky infarktu, zavolal na nouzovou linku.

Buddy, kterému je nyní rok a půl, je schopný vymačkat naprogramovaná tlačítka a mačká je až do chvíle, kdy se z telefonního přístroje ozve operátor nouzové linky. Clark tvrdí, že Buddy už takto vytočil linku 911 dvakrát, tentokrát byla ale situace nejvážnější. Stalnakerovy záchvaty jsou pozůstatky vážného zranění hlavy, které utrpěl před deseti lety během vojenského cvičení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám