Hlavní obsah

Muslimové v turecké vesnici se 37 let modlili špatným směrem

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z podstatných součástí muslimské modlitby je směr, kterým je vykonávána. Modlitby mají být namířeny směrem ke Ka´bě v Mekce, nejposvátnějšímu místu islámu. Ne vždy to vyjde. Když dorazil nový imám do vesnice Sugören v západním Turecku, zjistil, že tamní věřící se v mešitě modlili po 37 let špatným směrem.

Foto: Profimedia.cz

V obci Sugören se muslimové modlili špatným směrem po 37 let.

Článek

Krátce poté, co nový imám, čtyřiadvacetiletý İsa Kaya, ve vesnici nastoupil, donesly se k němu zvěsti, že mihráb (výklenek orientovaný k Mekce, před nímž se muslimové modlí) je natočený špatným směrem. Vznesl dotaz k místním muftím, a jak informoval britský Independent s odvoláním na turecká média, po několika měřeních se zvěsti potvrdily.

Mihráb mešity postavené v roce 1981 byl špatně umístěn, věřící po celou dobu 37 let byli při svých modlitbách vychýleni o zhruba 33 stupňů.

Imám proto nechal na koberec mešity nalepit bílé čáry, které modlící se muslimy naorientují správně, dokud nebude mihráb přemístěn na správné místo.

Foto: Profimedia.cz

Nový imám dal na koberec umístit bílé pruhy, aby tak věřícím naznačil správný směr.

Věřící se však nemusí bát, že by se po téměř čtyři desítky let modlili neplatně. „V koránu stojí: A ať vyjdeš odkudkoliv, obracej tvář svou směrem k Mešitě posvátné. Přičemž slovo pro směr (šatar) v tomto verši znamená jednu ze čtyř hlavních stran,“ uvedl Mustafa Baig z Institutu arabských a islámských studií při univerzitě v Exeteru.

Snaha se počítá

To podle něj znamená, že od přesného směru mají věřící toleranci 45 stupňů na každou stranu, o kterou se mohou bez potíží odchýlit. Do této tolerance se muslimové v Sugörenu bez potíží vejdou.

Navíc pokud by věřící překročili tuto toleranci, nemuseli by se bát, že by se modlili špatně. Podle Baiga je totiž nejdůležitější snaha nalézt směr, kterým Ka´ba leží (tento směr se nazývá kibla), nikoliv směr jako takový. Modlitby jsou potom považovány za platné a nemusí se opakovat.

Vesničané se tak nemusí bát, že by si museli zopakovat 37 let pravidelných denních modliteb.

Reklama

Výběr článků

Načítám