Hlavní obsah

Moře vyplavilo v Nizozemsku urny s popelem německých nebožtíků

Moře někdy vyplaví neobvyklé předměty. Někdy jsou to poklady ze ztroskotaných lodí, jindy láhve se vzkazem. Čtrnáctiletý Maarten van Duijn ale objevil na pláži mezi nizozemskými městy Noordwijk a Katwijk něco docela jiného: urnu s popelem německého nebožtíka, informovala agentura DPA. Později se nedaleko našly ještě další dvě urny.

Foto: Profimedia.cz

Pláž u města Noordwijk (ilustrační foto)

Článek

Schránky na popel zesnulých pocházely z krematoria v severoněmeckém městě Greifswald. Byla na nich jména a data narození i úmrtí. Původně měl popel skončit v moři. Podle nizozemského rejdařství z města Scheveningen, které si německé krematorium na tuto službu najalo, ale před časem sklouzla mokrá krabice se třemi urnami z jejich lodi a spadly do vod Severního moře. Vlny pak schránky vyplavily na konci loňského roku na pláž severně od Haagu.

Rejdařství i německé krematorium se už pozůstalým omluvily. „Ten incident je pro nás velmi nepříjemný,“ uvedla mluvčí rejdařství Silvia Roosová. Podle ní popel dvou nebožtíků mezitím skončil v moři, u třetího je pohřeb do moře v plánu.

Německé zákony umožňují rozprášit popel nebožtíků nejen na rozptylovou louku, ale i do moře. Popel nebožtíků je ovšem možné vhodit do vln jen v uzavřené biologicky odbouratelné urně. To v Nizozemsku neplatí: zde lze z urny popel vysypat. Právě proto si německé krematorium v Greifswaldu najímá na pohřby do moře nizozemské rejdaře.

Případem se zabývá i státní zastupitelství v severoněmeckém Stralsundu pro podezření z trestného činu hanobení lidských ostatků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám