Hlavní obsah

Moře ve Španělsku vyplavilo záhadného čtyřmetrového tvora

Novinky, vps

Biologové mají zamotanou hlavu z tvora, kterého minulý týden vyplavilo moře ve španělském letovisku Villaricos. Kvůli pokročilému stadiu rozkladu totiž nebylo možné určit, o jaké zvíře se jedná. Nejčastější odhady hovoří o kostře žraloka nebo hlístounovi červenohřívém, definitivně ale rozhodnou až testy, napsal server MailOnline.

BEZ KOMENTÁŘE: Tvor, kterého vyplavilo moře ve Španělsku

 
Článek

Mrtvé tělo nalezla na pláži jedna z plavkyň. Nejprve narazila na něco, co připomíná tvorovu hlavu. Poté se objevil i zbytek těla. S rohy na domnělé hlavě vypadá stvoření jako něco neuvěřitelného, podle svědků ale bylo až příliš skutečné, a to kvůli nesnesitelnému zápachu, který z něj vycházel.

Právě zápach způsobený rozkladem přiměl přivolané zástupce úřadů tělo po odebrání vzorků z bezpečnostních důvodů zakopat do země.

„Ta žena našla jednu část, my jsme pomohli objevit zbytek. Nemáme ponětí, o co se jednalo. Opravdu to zapáchalo, bylo to v pokročilém stadiu rozkladu,“ uvedla pro server Inquisitr koordinátorka civilní obrany Maria Sanchezová, která byla na místě přítomna.

O původu zvířete se objevilo několik teorií. Tvar nalezeného těla by odpovídal hlístounovi červenohřívému. Tato hlubinná ryba, která dosahuje až 12 metrů délky, se sice nejčastěji vyskytuje v tropických částech oceánu, ale moře ji v minulosti vyplavilo například i ve Švédsku.

Foto: Profimedia.cz

Hlístoun červenohřívý, kterého moře vyplavilo na mexické pláži (říjen 2012)

„Je těžké určit, s čím jsme se tady setkali. Možná pokud bychom mohli analyzovat kosti, věděli bychom víc, ale takový test je velmi drahý. Kdo by to zaplatil?“ řekl španělskému zpravodajskému serveru ideal.es biolog Paco Toledano.

„Někteří lidé řekli, že by to mohla být páteř žraloka, přičemž zbytek těla se rozpadl. Abychom to mohli určit, potřebovali bychom jeden obratel. A co se týče těch rohů, to je trochu neprůkazné. Nikdo neví, že by v moři žilo něco s rohy. Je možné, že to k tomu tělu ani nepatřilo,“ soudil podle fotek mluvčí britské Mořské přírodovědecké asociace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám