Hlavní obsah

Modrý diamant vydražili v Ženevě za rekordní cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Za rekordních 10,5 miliónu švýcarských franků (téměř 186,3 milionu Kč) byl v úterý vydražen dokonalý čirý modrý diamant o váze 7,03 karátu v ženevské pobočce aukční síně Sotheby's. Jde o nejvyšší cenu za karát při prodeji drahokamu v aukci, uvedla agentura Reuters.

Článek

Diamant ve tvaru pravidelného úhelníku, který je nejneobvyklejším, jaký se objevil na mezinárodním trhu v letošním roce, získal anonymní kupec. Přihazoval telefonicky a bitva s dalším volajícím zájemcem trvala čtvrt hodiny. Konečná cena zahrnuje i poplatek pro aukční síň, takže rekordní cena za karát kteréhokoliv drahokamu představuje 1,35 milionu dolarů (26,5 milionu Kč).

Bylo to vzrušující, bylo tu několik kupců, kteří toužili kámen získat a předháněli se jako šílení, a o tom aukce jsou.
David Bennett, Sotheby's

Nový majitel bude mít právo kámen, zasazený do platinového prstenu, pojmenovat. Diamant byl nalezen v loňském roce v dole Cullinan v Jižní Africe. Modré diamanty jsou nejvzácnější hned za červenými.

„Netušil jsem, jak dlouho to potrvá, dlouho, nabídky navyšovaly po padesáti tisících francích, a když jste na osmi nebo devíti miliónech, tak to po těch padesáti tisících trvá dlouho. Bylo to vzrušující, bylo tu několik kupců, kteří toužili kámen získat a předháněli se jako šílení, a o tom aukce jsou,“ řekl David Bennett, představitel aukční síně Sotheby's.

Předchozí rekordní cena za prodej modrého diamantu činila 7,9 miliónů dolarů při aukci v Hongkongu v říjnu 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám