Hlavní obsah

Mladou ženu postihla vážná forma rakoviny, zachránili jí život rozříznutím vedví

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balmoral

Kanaďanka Janis Ollsonová je zřejmě první ženou na světě, které lékaři doslova odřízli dolní část těla, aby jí zachránili život před rakovinným bujením. A povedlo se, tedy alespoň zatím to tak vypadá.

Článek

Jsou tomu tři roky, kdy byla 31letá Janis Olssonová těhotná a čekala druhé dítě.. V té době už několik let trpěla obrovskými bolestmi v kříži, které byly stále horší a horší. Po porodu se rozhodla podstoupit několik vyšetření, která přinesla velmi nepříjemnou diagnózu - rakovinu kostí.

Experti na léčbu rakoviny v Torontu uvedli, že museli ženu "rozříznout vejpůl", aby ji rakovinného bujení zbavili. Uřízli jí nohu, spodní část páteře a polovinu pánve. Problém byl, že dost dobře nevěděli, jak ji poté opět "sestavit" dohromady tak, aby mohla vést normální život.

Nakonec se rozhodli konzultovat situaci s odborníky v minnesotském Rochesteru. Po dohodě lékaři odsouhlasili, že vyzkouší něco nového. Jiná alternativa totiž neexistovala. Ollsonová se stala prvním člověkem na světě, jehož zdravá noha byla připojena k tělu pomocí speciálně přetvarované kosti z její amputované nohy, místo které dostala protézu. Ta je přes speciální systém napojená ke zbytku těla.

Umí se přizpůsobit a bojuje

Tři roky po zákroku je žena naživu a užívá si dle svých slov krás života. Na terénním motorovém vozíku jezdí se svou dcerou do školy a s manželem jezdí běžně na nákupy. Dnes žije bez rakoviny, ale s vědomím, že se může zákeřná nemoc kdykoliv vrátit.

"Není toho moc, co by mě zastavilo, že bych si řekla - to dělat nezvládnu. Když musím do schodů, můžu se po nich plazit. Umím se o sebe postarat. Nechci aby lidé říkali: 'To jsou Ollsonovi, ty nemůžeme pozvat, protože sem nemůžou s vozíkem," prohlásila žena, která nese svůj smutný úděl velmi odvážně.

Reklama

Výběr článků

Načítám