Hlavní obsah

Mladíka na australské pláži vylekala největší šelma Antarktidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuleň leopardí, přezdívaný též mořský levhart, pořádně vystrašil sedmnáctiletého Flynna Webba z Tumby Bay v Jižní Austrálii. Mladík se domníval, že jde o zdechlinu, ve skutečnosti se však jednalo o vzácnou návštěvu z Antarktidy, píše server abc.net.au.

Foto: Profimedia.cz

Tuleň leopardí, ilustrační foto.

Článek

Když se Webb doslechl, že na pláži leží nehybné zvíře, nasedl do auta a rozhodl se místo prozkoumat. „Vypadal, že je mrtvý, vůbec se nehýbal. Šel jsem se na něj proto podívat zblízka, byl jsem zvědavý,” svěřil se Australan.

„Dotkl jsem se ho a zjistil, že je živý. Otočil se na mě, já použil pár sprostých slov a uskočil jsem,” popsal situaci, kterou zachytil na video. Záběry následně umístil na sociální síť TikTok, kde dosáhly 16 milionů zhlédnutí.

Podle Petera Shaughnessye, vědeckého pracovníka z přírodovědného muzea v Adelaide, bylo neobvyklé vidět tuleně leopardího tak daleko od břehů Antarktidy – místa, které běžně obývá.

„Existují záznamy výskytu tuleňů leopardích na pobřeží celé Austrálie, dokonce v Queenslandu, ale není jich příliš. Připlouvají na konci zimy, když ledové kry roztají a dojdou jim zásoby jídla,” vysvětlil Shaughnessy, jenž Antarktidu sám navštívil.

Tvrdí rovněž, že kondice tuleňů leopardích po připlavání k australským břehům se značně liší od té běžné. „Viděl jsem dospělé tuleně leopardí, kteří měli 300 až 400 kilogramů a měli tři metry na délku. Ti, které vidíme tady, jsou většinou nedospělí a nejsou ve velmi dobrém stavu,” sdělil.

Tuleň leopardí je největší šelma Antarktidy a společně s kosatkou dravou je na tomto území na vrcholu potravního řetězce. „Je známo, že na Antarktidě se mnohdy přibližují k lodím s turisty. Viděl jsem dokonce, jak některé lidi pokousali,” sdělil o ploutvonožcích Shaughnessy.

Lidem, kteří mořského levharta spatří, doporučil držet se od něj v bezpečné vzdálenosti. „Držte se opodál a udělejte si pěknou fotku,” radí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám