Hlavní obsah

Mladík objel na kole půl světa, ukradli mu ho až doma před hospodou

– Bristol
Novinky, Jakub Kynčl

Dvaadvacetiletý mladík Sam Swain ujel na svém kole zhruba 16 000 kilometrů. Jezdil skrz Evropu a Asii a projel mnoho míst, která lidé nepovažují za zrovna bezpečná. Přesto o své kolo přišel až doma v Bristolu, kde mu ho někdo odcizil před podnikem, kde pracoval, aby si ušetřil na další cestu.

Foto: Profimedia.cz

Mladík ujel na kole tisíce kilometrů, ukradli mu ho až zpět doma. Ilustrační foto

Článek

"Cestoval jsem skrz Írán nebo Čínu, kde podle mnohých nemělo být bezpečno a potkal jsem tam opravdu řadu podivných existencí. Všude ale byli milí v porovnání s tím, jací jsou lidé v této zemi," pronesl zhnusený Sam Swain na adresu Britů.

Swain, který cestu absolvoval se svým otcem, si nedokázal dost dobře představit, že by jeho kolo Dawes Super Galaxy mohlo být v ohrožení přímo před restaurací, kde pracuje. Tvrdí, že po této krádeži ztratil veškeré iluze a je rozzlobený.

"Myslím si, že lidé ve Velké Británii se soustředí jen na sebe a je jim úplně jedno, zda to nějak ovlivní ty ostatní. Je to opravdu hodně kyselý pocit zjistit, jací lidé v naší zemi žijí. Byli jsme například v Íránu, kde vládne opravdu velká chudoba, ale lidé jsou tam celkově daleko více sjednocení. Na cestách jsme používali zámečky, ale kolikrát jsme byli na takových místech, kde jsme kola mohli maximálně tak přivázat k sobě. A nikdo se nám je během cesty nepokusil ukrást," uvedl Swain.

Írán, Kambodža i Japonsko

Dvojice začala svou desetiměsíční cestu na západním pobřeží Irska. Jezdili skrz Evropu a dojeli nakonec až do íránského Teheránu. Úředníci jim tam však odmítli udělit víza, a tak nasedli do letadla a odletěli do Indie, kde procestovali značnou část subkontinentu. Projeli také Thajsko, Kambodžu, Vietnam a Čínu předtím, než zakončili svou cestu v japonském Tokiu. Zpět se vrátili vloni a už za měsíc plánovali vyrazit na kolech do Polska. V tom jim však zabránil lupič.

Bezpečnostní kamera zaznamenala chlapce ve věku asi 13 let, jak odjel na kole od restaurace 1. června. Žena, která byla na místě evidentně s malým chlapcem, poté opustila místo krádeže pěšky. Pravděpodobnost, že se Swain dostane zpět ke svému kolu, je podle policie malá.

"Na tom kole jsem objížděl svět a mám s ním spojených opravdu hodně vzpomínek. To se nespraví tím, že si koupím nějaké nové kolo," uvedl Swain s tím, že snad všichni musí chápat, proč má pro něj jeho kolo takovou sentimentální hodnotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám