Hlavní obsah

Mladí posluchači rapu či reggae v pravopisu nezazářili, rockeři excelovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teenageři, kteří poslouchají rock nebo metal, jsou lepší v pravopisu než jejich vrstevníci upřednostňující rap, R’nB nebo reggae. Na základě internetového průzkumu to tvrdí francouzská vzdělávací organizace Le projet Voltaire (Projekt Voltaire), která propaguje správnou mluvnici a stylistiku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Anketa mezi mladými lidmi ve věku 15 až 25 let podle deníku Le Figaro  vyvrátila tvrzení, že adolescenti neovládají jazyk, nečtou a kvůli používání sociálních sítí hloupnou.

Průzkumu se zúčastnilo přes 7000 uživatelů webu Le projet Voltaire, kteří odpovídali na dotazník s 84 položkami týkajícími se základních pravidel mluvnice. Autoři ankety se jich ptali také na jejich hudební vkus, používání internetu, oblíbené youtubery a znalost hudební teorie.

Milovníci rapu dopadli hůř

„Preference lidí ve věku 15 až 25 let, které výrazně ovlivňují jejich úroveň pravopisu, nejsou takové, jaké bychom čekali,” uvedli autoři průzkumu. Mladí v této věkové kategorii, kteří byli vyznavači žánru „indie rock”, zvládli pravopisný test nejlépe - se 63procentní úspěšností.

Těsně následovali ti, kteří poslouchali metal (59,8 procenta úspěšnosti) a rock a hard rock (59,4 procenta úspěšnosti). Na dalších pozicích se umístili příznivci popu, různých francouzských žánrů a funku.

Mladí lidé, kteří dávali přednost klasické hudbě, skončili až na osmém místě s úspěšností 57,5 procenta. Ještě hůře na tom byli teenageři, kteří si do sluchátek pouštějí rap, R & B, dubstep (druh elektronické taneční hudby), reggae a trap.

Anketa také ukázala, že při zohlednění všech hudebních žánrů dohromady jsou v pravopise lepší dívky než chlapci.

Uživatelé Facebooku nejhorší

Vyplynulo z ní rovněž, že pravopis mnohem lépe ovládají ti, kteří docházejí na hodiny hudební teorie: v průměru dosahovali o 2,4 procenta lepšího výsledku než ostatní. Autoři výzkumu, nazvaného Baromètre Voltaire, v této souvislosti připomněli studii vědců z Amsterdamské univerzity z roku 2018. Ta dospěla k závěru, že hudební lekce mají pozitivní vliv na kognitivní schopnosti dětí - tedy například paměť, koncentraci, pozornost, řečové funkce, rychlost myšlení a schopnost pochopení informací.

Výzkum Projektu Voltaire se zaměřil i na souvislost mezi užíváním sociálních sítí a zvládáním gramatiky. Vyšlo najevo, že gramatika dělá nejmenší potíže uživatelům Twitteru, Pinterestu a pak Instagramu. Naproti tomu nejhůře na tom byli uživatelé Facebooku.

Mluvnickým znalostem podle ankety prospívá také četba literatury v cizím jazyce. Mladí lidé, kteří četli v jiném než mateřském jazyce, měli v testu úspěšnost 59,8 procenta. Na opačném konci žebříčku se umístili ti, kteří holdují japonskému komiksu manga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám