Hlavní obsah

Mistr republiky zavře oči a hodí po manželce nožem anebo sekerou

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kačice

„Je to koníček. Někdo sbírá známky, někdo nahání holky, já rád házím vším, co má hrot,“ směje se mistr republiky i vicemistr Evropy v hodu nožem a tomahavkem František ”Fery„ Olbort. Vrhání nožů se věnuje přes 50 let a ve své sbírce jich má na čtyři stovky.

Vrhač nožů Fery trénuje na manželce. Dokáže hodit i se záchodovým zvonem a naběračkouVideo: Novinky

 
Článek

Doma, v Kačici u Kladna, má pět hlavních terčů, na kterých rodák z Tišnova v důchodu trénuje každý den. Mimo sekyrek, mačet a hřebíků, hází František Olbort s nejrůznějšími předměty. Třeba i speciálně upraveným záchodovým zvonem, pilkou, naběračkou nebo gumovým kuřetem na rožni.

„Kuriózními předměty jsem začal házet před deseti lety. Lidé znají z filmů, že nůž musí být vyvážený, snažím se jim tím dokázat, že to tak nemusí být a je to jen otázkou cviku,“ vysvětluje pan Olbort.

Foto: Novinky

Fery dokáže házet prakticky se vším, co má hrot. I speciálně upraveným zvonem.

Jeho nadšení pro vrhání předmětů zásadně ovlivnil film Sedm statečných, který k nám poprvé přišel v roce 1964. Od té doby si hrál na kovboje zatím jen s obyčejnou malou rybičkou. Postupně začal holdovat větším nožům, jejichž vrhání si zkoušel na svých sourozencích.

„První živý terč mi dělala malá sestra, kterou jsem si stavěl ke špalku a obhazoval ji noži. Tenkrát šlo o život mně, protože jsem myslel, že mě rodiče zabijou,“ vzpomíná s úsměvem.

Foto: Novinky

František Olbort dokáže házet z různých vzdáleností.

Dnes mu stojí před terčem jeho manželka Lada, se kterou se seznámil při své profesi na vrhačských hrách ve Skotsku. Společně jezdí na vystoupení, a jak sám říká, nezůstává mu nic dlužná. Když on po ní nožem, ona po něm sekerkou. A mušku má neomylně přesnou. Stala se totiž pod jeho vedením rovněž mistryní ČR, ale i mistryní světa v hodu nožem.

Foto: Novinky

Ve sbírce má přibližně 400 nožů.

Fery zatím nikdy při hodu na živý terč neminul a nikoho nezranil. Sám měl ale úraz při vystoupení v Pelhřimově. „Kamarádovi se odrazila sekerka, tak jsem se ji snažil chytit rukou, ale zbytek šel do zubů. Na místě jsem přišel hned o čtyři,“ vzpomíná František a dodává, že ho to rozhodně neodradilo a bude házet tak dlouho, dokud tu bude.

Zkušený vrhač nožů hází většinou ze vzdálenosti čtyř metrů. Díky svému umění v hodu s kuriozitami se zapsal také do České knihy rekordů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám