Hlavní obsah

Missky Češkám: více o sebe pečujte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Módní trendy, péče o vlasy, pleť, nehty - to jsou starosti, které Češky oproti jiným národům moc neřeší. Shodují se na tom bývalé královny krásy Andrea Verešová a Diana Kobzanová.

Foto: archiv VLS
Článek

"Třeba Slovenky, přestože jsem doma na Slovensku málokdy, mě mile překvapují, jak o sebe dbají a rády se oblékají podle nejnovějších trendů. Což v Čechách zase tak moc nevidím. Možná v Praze ano, ale dál ne," řekla slovenská miss 1999 Andrea Verešová.

Verešová: Možná se holky stydí

V porovnání s cizinou se podle ní české ženy o sebe starají průměrně. "Ten trend ještě není na takové úrovni jako na Západě, třeba ve Francii nebo v Itálii. Dříve si ženy nemohly vybírat. Chce to asi čas, než zjistí, že už se o sebe mohou starat," dodala čtyřiadvacetiletá brunetka, která žije v Praze.

"Možná, že se holky stydí. Nejsme zvyklé ukázat, že o sebe dbáme. Ženám, které dbaly víc o sebe než o rodinu, se u nás na Slovensku říkalo fifleny. Takže v tom třeba hraje roli stud, strach, obava, že je to špatné," poznamenala. Zároveň může být důvodem i to, že česká společnost ženám přisuzuje spíše roli v domácnosti než v zaměstnání. "Takové ty aktivní ženy už ale musejí vypadat dobře, aby reprezentovaly. Žena v domácnosti má spíš jiné priority."

Kobzanová: Češky mají co dohánět

Bývalá česká miss Diana Kobzanová tvrdí, že Češky na sebe sice dbají více než v minulosti, mají ale pořád co dohánět. "Rusky se o sebe starají trošičku víc než Češky. Mají mnohem větší možnost výběru a možná je to i tím, že v Moskvě si luxusní módu může dovolit více lidí. I když to ale není o luxusu. Je spousta ženských, které dokáží udělat velkou parádu i za tisícovku. Všeobecně se ale v Rusku ženské víc snaží, určitě mají bod za snahu," svěřila se Kobzanová, která loni pobývala v Rusku několik měsíců se svým bývalým přítelem, fotbalistou Martinem Jiránkem.

Podobně jako Verešová vidí Kobzanová důvod v minulosti. Lidé podle ní nejsou zvyklí vyčnívat, protože se to zkrátka nenosilo, všichni měli zapadat do šedé masy. Zvláště starší generaci pak prý dělá problém být trochu nápadný.

"Stává se ale, že potkám ženskou, která vypadá super, a stane se, že potkám nějakou, u které mi vůbec nejde do hlavy, jak si to vůbec mohla vzít na sebe. A nesnesu, když jde ženská obarvená na blondýnu a u hlavy má třícentimetrový černý odrost; což je věc, která je u nás na ulicích vcelku běžná," dodala. Češkám radí, aby respektovaly svůj věk a fyzické proporce a z toho také vycházely. "Že je něco módní, neznamená, že to bude každému slušet."

Maláčová: nemáme se za co stydět

Naopak Miss ČSFR 1991 a ředitelka nové soutěže krásy Česká Miss Michaela Maláčová si myslí, že Češky o sebe opravdu pečují, sledují trendy a nemají se dnes ve světě za co stydět. Podle ní byli i v minulosti lidé ze Západu překvapeni úrovní upravenosti českých žen.

Nicméně i ona připouští jisté nedostatky. "Češky pokulhávají nejvíce asi v celkovém doladění zevnějšku doplňky a v určité konzervativnosti. Cítím to i na sobě. Také si postupně více a více žen zvyká na profesionální úpravu vlasů, nehtů, pleti, ale i zubů a podobně než na domácké experimentování. Vím, že jde také o čas a finance, které je nutné investovat do profesionální péče," sdělila. Ženy by se podle jejích rad také měly snažit potlačit své nedostatky a na straně druhé zvýraznit přednosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám